Pools OM heeft geen Oekraïense verdachten in beeld voor moord in Warschau

19.05.2022, 18:02 (CEST)

Waarschuwing: de pagina's waarnaar in dit artikel gelinkt wordt kunnen schokkende beelden bevatten.

Oekraïense vluchtelingen zouden een man in Warschau doodgeslagen hebben nadat hij opkwam voor een vrouw die door diezelfde vluchtelingen werd lastiggevallen. Dat zou op 8 mei zijn gebeurd in de Poolse hoofdstad. Anderen zeggen dan weer dat de man ook werd neergestoken. Als bewijs hiervoor wordt een video van de misdaad gedeeld.

Beoordeling

Het Poolse Openbaar Ministerie noemt geen Oekraïense verdachten in de zaak. De beweringen over de misdaad zijn dan ook fout.

Feiten

Er vond inderdaad een moord plaats in Warschau op 8 mei 2022, in de Nowy Swiatstraat 28, zo klinkt het opsporingsbericht van de Warschause politie. Dat is ook de locatie die te zien is in de video. Het portaal met zwarte gietijzeren poort die in een inham in het gebouw ligt is duidelijk zichtbaar. Omstreeks 0:51 is op de achtergrond ook een hoog gebouw met witte en rode belichting op het dak te zien.

De Oekraïense vluchtelingen daarentegen zijn een verzinsel. "Uit het materiaal waarover wij beschikken wijst niets er op dat buitenlanders bij het misdrijf betrokken waren", zo bevestigde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie van Warschau op 17 mei aan Deutsche Presse-Agentur (dpa).

Er is wel een opsporing uitgeschreven voor een verdachte die op camerabeelden werd vastgelegd. Om tactische redenen wou het Openbaar Ministerie geen verder commentaar geven op de huidige stand van het onderzoek.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn al ruim 6 miljoen mensen het land ontvlucht. Ruim de helft daarvan, bijna 3,5 miljoen, bevindt zich in Polen. Er circuleert veel desinformatie over die vluchtelingen in Polen, waarvan deze video en bijhorende bewering een recent voorbeeld is.

(Stand van zaken: 19/05/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Opsporingsbericht Warschause politie voor de misdaag van 08/05/2022 (Pools) (gearchiveerd)

Plaats van misdaad (gearchiveerd)

Voorbeelden van Poolse misinformatie over Oekraïense vluchtelingen bij Poolse factcheckers van Demagog, Pravda en FakeNews.pl (hier, hier en hier gearchiveerd)

UNCHR kaart Oekraïense vluchtelingen 18/05/2022 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com