Emmy Göring bracht de Hitlergroet in de opera

11.05.2022, 10:45 (CEST)

Werd Hitler graag door leden van het "koninklijk huis" vergezeld als hij naar de opera ging? En eerden deze leden hem dan met de Hitlergroet? Een foto, gedeeld op sociale media lijkt dit te suggereren. Dezelfde foto doet ook de ronde met de meer expliciete claim dat het om leden van het Nederlandse koningshuis, zoals koningin Wilhelmina, gaat. Wat is daar van waar? 

Beoordeling

De personen op de foto naast Hitler zijn geen leden van een koningshuis, al zeker niet van het Nederlandse. Het gaat om de Hongaarse regent Horty en zijn vrouw Magdolna, en Emmy Göring, echtgenote van Hermann Göring.

Feiten

De gedeelde foto toont Hitler in het centrum van de aandacht. Hij staat op een balkon met swastika. De twee mensen naast hem houden de armen naar beneden, maar alle anderen op de foto brengen de Hitlergroet. 

Het bijschrift bij deze foto op Facebook spreekt van "dat koninklijk huis", in plaats van 'koningshuis'. 'koninklijk huis' staat ook niet in Van Dale. Het Nederlandse koningshuis noemt zichzelf echter wel Koninklijk Huis. In de commentaren is men echter explicieter en wordt volop verwezen naar het Nederlandse koningshuis. De vrouw die rechts de Hitlergroet brengt zou koningin Wilhelmina zijn.

Ook op Twitter (hier en hier) doet de foto de ronde. Hier wordt wel expliciet beweerd dat de vrouw die de Hitlergroet brengt koningin Wilhelmina zou zijn. Dat deze bewering niet nieuw is, blijkt ook wel uit Facebookberichten uit oktober 2021 en zelfs november 2020, die dezelfde foto delen, ook met de expliciete claim dat het hier om Wilhemina gaat. 

Regent Horthy

In werkelijkheid is koningin Wilhelmina niet op deze foto te zien. De foto is gemaakt op 25 augustus 1938 in de opera van Berlijn, tijdens een opvoering van de opera Lohengrin van Wagner. De gelegenheid is het staatsbezoek van Miklos Horthy, regent van Hongarije en zijn vrouw Magdolna. 

De man rechts van Hitler is Horthy. Links van Hitler is de vrouw van Horthy te zien, Magdolna Purgly. Rechts van Horthy is Emmy Göring te zien. Zij is de vrouw van Hermann Göring, een berucht Nazi-leider, en brengt hier ook de Hitlergroet. 

In augustus 1938 bracht Horthy een bezoek aan Duitsland. Dit bezoek werd redelijk goed gedocumenteerd. Van de avond in de opera zijn dan ook meerdere foto's beschikbaar. Zo zijn hier de gezichten beter te herkennen. Hier is hetzelfde gezelschap op dezelfde avond zichtbaar, in de lobby van de opera. De rechtse vrouw, duidelijk herkenbaar aan haar kleren, wordt ook hier als Emmy Göring omschreven. 

Koningshuis

Hoewel Horthy van adel was en staatshoofd van Hongarije ten tijde van de monarchie, was hij geen koning. Noch was hij lid van het koningshuis van Hongarije. Het koningshuis van Hongarije was het huis van Habsburg. Deze familie leverde de keizers van Oostenrijk, die ook koning van Hongarije waren. Deze familie werd echter afgezet na de Eerste Wereldoolog.

Traditioneel houdt een regent de troon warm als de rechtmatige koning niet in staat is te regeren. De erfgenaam van de Habsburgers, Karel IV, leefde nog tijdens het regentschap van Horthy, maar slaagde er niet in koning van Hongarije te worden. Toen Time magazine opsomde welke koningen in 1938 Hitler hadden ontmoet, werd Horthy dan ook slechts terzijde vermeld. 

(Stand van zaken: 10.05.2022)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Van Dale koningshuis en koninklijk huis (gearchiveerd hier en hier)

Het Koninklijk Huis (gearchiveerd)

Twitterpost 1 (gearchiveerd)

Twitterpost 2 (gearchiveerd)

Originele foto (gearchiveerd)

Over Miklos Horthy (gearchiveerd)

Magdolna Purgly (gearchiveerd)

Emmy Göring (gearchiveerd)

Video British Pathé (gearchiveerd)

Andere foto, zelfde hoek (gearchiveerd)

Foto andere hoek (gearchiveerd)

Foto in lobby opera (gearchiveerd)

Artikel Time Magazine (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com