Intelligentie staat los van je cupmaat, genoemde studie is nep

09.05.2022, 18:42 (CEST), letztes Update: 10.05.2022, 09:25 (CEST)

Is er een verband tussen de cupmaat van een vrouw en haar intelligentie? Een studie van de universiteit van Chicago zou aantonen dat vrouwen met grotere borsten slimmer zijn. Dat schrijft het Nederlandse online vrouwenmagazine FEM FEM. 'Vergeet haarkleur, het is de boezem die een indicator van intelligentie is,' zo klinkt het. Is daar iets van waar?

Beoordeling

De studie bestaat niet. De bewering gaat terug op een artikel in een satirische tabloid in november 2003. Sindsdien leidt de claim een eigen leven op het internet.

Feiten

Voor deze opmerkelijke bewering geeft FEM FEM als enige bron een verwijzing naar een "onderzoek uit Amerika". Dat leidt naar een artikel uit 2011, dat evenmin een concrete bron geeft naast "een studie door een socioloog bij een universiteit in Chicago". De auteur van dat artikel uit 2011, Terrence Aym, stond aan de wieg van veel desinformatie in de vroege jaren 2000. Een ander online artikel uit 2007 zegt dat de studie in 2003 zou hebben plaatsgevonden.

De bewering gaat dus al jaren mee en is in talloze online artikelen terug te vinden, zonder bronvermelding of met een zeer vage duiding. En dat heeft een goede reden: de studie bestaat niet echt.

Het verscheen oorspronkelijk in het satirische weekblad Weekly World News in november 2003. De onderzoeker wordt daar genoemd als 'Dr. Yvonne Rossdale', maar de enige referentie naar haar is in dit zelfde artikel terug te vinden. Noch zij, noch de studie is dus echt.

Weekly World News verscheen van 1979 tot 2007 op papier en is nog steeds online te vinden. Het medium positioneerde zichzelf als nieuws, maar de verhalen reflecteren niet noodzakelijk de realiteit en zijn een vorm van satire. Zo is de voorpagina in de editie met de nepstudie een artikel over hoe Saddam Hoessein en Osama bin Laden (die ook getrouwd zouden zijn volgens Weekly World News) samen een apenjong zouden adopteeren.

In tegenstelling tot wat de online artikelen beweren, is er helemaal geen studie die een verband aantoont tussen de cupmaat van een vrouw en haar intelligentie.

(Stand van zaken: 9/5/2022)

Links

Fem Fem (gearchiveerd) en Facebookpost (gearchiveerd)

Sciences 360 2011 (gearchiveerd)

Beyond Jane (gearchiveerd)

Weekly World News 4 november 2003 (gearchiveerd)

Weekly World News online

University of Pennsylvania over Weekly World News (gearchiveerd)

Terrence Aym desinformatie (gearchiveerd)

http://changyang1230.blogspot.com/2009/11/big-boob-blooper-story-on-fail.html

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com