Concert van Deep Purple in Kiev werd al in maart geannuleerd

04.05.2022, 16:37 (CEST)

Een concertposter van de rockband Deep Purple doet de ronde op sociale media. Dat concert zou op 31 mei 2022 plaatsvinden in de Oekraïense hoofdstad Kiev. "We moet vluchtelingen uit de Oekraïne opvangen want het is daar "VERSCHIKKELIJK" en iedereen die daar anders over denkt is "WALGELIJK"." "Dan toch wel een klein beetje vreemd dat er gewoon op 31 Mei een bijna uitverkocht concert van Deep Purple in Kiev is," wordt hier in sommige Nederlandse posts bij geschreven (hier,hier en hier).

Beoordeling

Het concert in Kiev werd al begin maart geannuleerd, vlak na het uitbreken van de oorlog. De berichten online zijn dus fout.

Feiten

Op 5 maart 2022, iets meer dan een week nadat Rusland buurland Oekraïne aanviel, plaatste de band Deep Purple een bericht op hun website. Hierin geven zij aan dat ze zich normaal gesproken niet mengen in politiek, maar dat ze voor dit conflict een uitzondering maken. Ze spreken zich uit tegen de militaire acties van Poetin, gevolgd door een persoonlijk statement van alle bandleden. In het statement van bassist Roger Glover schrijft hij: "We bieden onze excuses aan onze Oekraïense en Russische fans aan voor het annuleren van de shows". Ook een concert in Moskou op 4 juni werd geschrapt.

Dat het concert in Kiev op 31 mei niet meer doorgaat, is op meerdere plekken te zien. Zo staat het op de Oekraïense kaartverkoopwebsite bovenaan de webpagina over het Deep Purple-concert. De datum staat tevens niet meer tussen de tourdata op de website van de band.

Doorverkoopsites

De officiële verkoopkanalen en de website van de band geven de annulering dus duidelijk aan. Toch zijn er nog steeds kaartjes te koop voor het concert, wat online voor verwarring zorgt. Meerdere sociale mediagebruikers delen bijvoorbeeld screenshots van de website viagogo.nl.

Op deze website staan inderdaad vreemd genoeg kaarten voor het concert in Kiev te koop. Hier kun je gewoon nog een plek in het stadion aanklikken en met de kaarten naar de digitale kassa.

Viagogo is echter een dubieuze doorverkoopwebsite. Zo’n website koopt concertkaarten op en verkoopt ze aan concertgangers voor woekerprijzen. Het stikt op het internet van de slechte recensies over dit bedrijf, bijvoorbeeld bij Trustpilot of het forum van tv-programma Radar. Veel van die klachten gaan er over dat gekochte kaarten nooit zijn aangekomen.

De ticketverkoopwebsite is wereldwijd berucht. Zo kwam er vorig jaar naar buiten dat Viagogo VIP-kaarten verkocht voor meer dan 1300 Nieuw-Zeelandse dollar voor het concert van zangeres Lorde, terwijl er helemaal geen VIP-plekken bestonden.

Deze website kan dus zeker niet als bewijs worden gebruikt om te laten zien dat het concert in Kiev nog steeds door zou gaan. Zowel de band als de officiële kaartverkoper spreken dit tegen.

(Stand van zaken: 04/05/2022)

Links


Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Over inval Rusland (gearchiveerd)

Bericht van Deep Purple (gearchiveerd)

Over annuleren concerten (gearchiveerd)

Annulering bij Oekraïense kaartverkoper (gearchiveerd)

Facebookpost IV (gearchiveerd)

Kaartverkoop bij Viagogo (gearchiveerd)

Reviews bij Trustpilot en Radar (hier en hier gearchiveerd)

Artikel over Viagogo (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-Netherlands@dpa.com