Brian Stelter sprak op CNN in 2019 over gezondheid van Trump, video bewerkt

03.05.2022, 17:47 (CEST)

"Zelfs CNN begint erover," schrijft een Nederlandse Facebookgebruiker bij een video die ogenschijnlijk van de Amerikaanse zender afkomstig is. In de video zou een commentator zijn zorg uitspreken over de gezondheid van president Joe Biden. In de banner onderaan staan teksten als ‘breng alsjeblieft Trump terug’, ‘Joe Biden’s dementie wordt erger’ en wel heel opvallend: ‘CNN sucks’.

Beoordeling

Wie de banner onderaan de video heeft gelezen, zal niet verrast zijn: deze video is niet zo uitgezonden op CNN. Het is een bewerking van een commentaar van Brian Stelter uit 2019. Hij had het hier niet over Biden, maar over diens voorganger Donald Trump.

Feiten

De tekst in de banner onderaan verraadt al direct dat dit geen echte video van CNN is. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat die zender zelf teksten als ‘CNN SUCKS’ en ‘WE’RE SORRY PRESIDENT TRUMP WE NEED YOU BACK!!!’ zou uitzenden. Zelfs in de minimale kans dat dit wel was gebeurd, dan was dat door andere nieuwszenders zeker opgepikt als een nieuwswaardig feit.

De video die op Facebook wordt gedeeld, komt van TikTok. De naam van de gebruiker @castle.a.n is onderaan te lezen. Op TikTok is de video ook van betere kwaliteit, waardoor meer tekstvlakken in de video duidelijker leesbaar zijn. Zo is er nu @reliablesources te lezen, een CNN-programma van Brian Stelter.

In de commentaren van de TikTokvideo wijzen meerdere mensen er al op dat de gedeelde video nep is. Stelter sprak in het origineel volgens de commentaren over Trump.

Door op YouTube te zoeken op ‘Brian Stelter Trump getting worse’, is het origineel te vinden. Deze dateert van 25 augustus 2019. Niet alles uit het commentaar is meegenomen in de bewerkte video. Sommige dingen moesten er strategisch uit worden geknipt. Neem als voorbeeld de eerste zinnen van Stelter, die eindigen met de woorden ‘het is nog steeds een moeilijk en gevoelig verhaal om te brengen’. In de video die nu online rondgaat, wordt daarna geknipt naar een ander deel van de monoloog. In werkelijkheid zegt Stelter direct hierna nog: ‘ik praat natuurlijk over president Trump. Over zijn gedrag, over zijn instabiliteit’ (vanaf 0.13).

Met wat knipwerk in de monoloog en het vervangen van het beeld van Trump voor beeld van Biden is zo doelbewust een misleidende video gecreëerd. Daarbij komt dus ook nog de totaal ongeloofwaardige tekstbanner onderaan.

Gezondheid van Biden

CNN bericht overigens wel over de fysieke en mentale gesteldheid van de Amerikaanse president. Eind vorig jaar bijvoorbeeld, toen Biden zijn eerste jaarlijkse fysieke controle kreeg als president. De dokter oordeelde toen dat Biden 'fit genoeg is om zijn plicht te vervullen'. Ook een 'extreem gedetailleerd neurologische test' was volgens de arts geruststellend. Biden blijft natuurlijk wel een 79-jarige, wat de nodige gebreken met zich meebrengt. Hoewel er vaker speculaties over zijn mentale gesteldheid zijn, is bewijs dat hij aan dementie leidt er op dit moment niet.

(Stand van zaken: 03/05/2022)

Links


Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Video op TikTok (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over Reliable Sources (gearchiveerd)

Origineel commentaar uit 2019 (gearchiveerd)

CNN over gezondheid Biden (gearchiveerd)

Speculaties over mentale gezondheid Biden (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckingteam: factcheck-netherlands@dpa.com