Gedeelde kaart laat ook ferry's en vissersboten zien, niet alleen wachtende cargoschepen

04.05.2022, 10:24 (CEST)

Een kaart met talloze kleurrijke stippen moet de wachtende commerciële schepen voor de haven van Shanghai voorstellen. Door de zeer strikte lockdown in de Chinese hoofdstad zou de haven niet in staat zijn om de schepen te laten laden en lossen, met een gigantische maritieme file tot gevolg. Berichten online trekken hieruit de conclusie dat zo tekorten worden gecreëerd.

Beoordeling

Sinds eind maart is er inderdaad een zeer strikte lockdown gaande in Shanghai, maar de haven is nog steeds open, zij het op een gereduceerde capaciteit. Er zijn wel degelijk vertragingen, maar daar is deze kaart geen bewijs voor. De screenshot van de kaart toont àlle boten in de buurt van Shanghai op een gegeven moment: niet enkel de cargoschepen die wachten om de haven binnen te gaan.

Feiten

De haven van Shanghai is de grootste en drukste containerhaven ter wereld. Het is daar momenteel ook behoorlijk lang aanschuiven door de strike lockdown in de stad. De haven is open, maar opereert met een beperkte capaciteit. Daardoor lagen er eind april 300 vrachtschepen te wachten om te kunnen lossen en laden. Vooral aan vrachtwagens om de cargo te vervoeren is een groot gebrek.

Het probleem is dus echt en kan een reëel gevolg hebben op de globale economie, inflatie en de levering van goederen. Maar deze kaart is daar niet echt een bewijs van. Het is een screenshot van de website Maritime Traffic, waar het wereldwijde zeeverkeer live gevolgd kan worden. De screenshot werd begin april gedeeld op Twitter, maar het blijft onduidelijk op welke dag het werd genomen.

Maar waar wringt het schoentje dan? De screenshot toont alle schepen die op dat precieze moment rondvoeren in de wateren voor Shanghai. Dus niet enkel de grote containerschepen, maar ook kleine privéboten, ferry's of vissersboten. Uiteraard waren niet al die schepen aan het wachten om de haven binnen te gaan. Dat bevestigde havenbedrijf SIPG (Shanghai International Port Group) begin april ook aan de Taiwanese media Sanli.

De livekaart van Maritime Traffic laat toe om te filteren op type schip. Indien men begin mei filtert op enkel cargoschepen (de groene stippen) is het plaatje heel anders. Het is zeker druk, maar het toont niet de chaotische overweldigende drukte die de screenshot beweert te laten zien.

(Stand van zaken: 4/5/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Artikel Seatreade Maritime haven Shanghai (gearchiveerd)

Volkskrant over de wachttijden haven Shanghai (gearchiveerd)

Fortune over de wachttijden haven Shanghai (gearchiveerd)

Over Maritime Traffic (gearchiveerd)

Chinese Tweet met screenshot kaart Maritime Traffic (gearchiveerd)

Artikel Sanli over de screenshot kaart (gearchiveerd)

Livekaart haven Shanghai 4 mei 2022 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com