Scholz gaf Zelensky enkel advies, er lag geen vredesakkoord op tafel

25.04.2022, 16:16 (CEST)

President Zelensky zou bewust voor oorlog hebben gekozen, door een vredesverdrag dat hem op 19 februari door Olaf Scholz werd aangeboden af te wijzen. Dit bericht circuleert op sociale media en verschillende websites waaronder World Unity. Zij baseren hun bewering op een artikel van de Wall Street Journal van 1 april.

Beoordeling


De bewering dat Zelensky een vredesakkoord van Scholz afsloeg is onjuist. De beweringen gaan terug op een artikel van de Wall Street Journal. Volgens hen adviseerde Scholz Zelensky op 19 februari 2022 afstand te doen van de NAVO-aspiraties. Dat is echter niet hetzelfde als een vredesovereenkomst of -akkoord. Daarvoor moet ook de andere partij in een conflict, in dit geval Rusland, betrokken zijn.

Feiten

De bewering gaat terug op een artikel van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal van 1 april 2022. Zij schrijven dat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz op 19 februari, geen week voor het begin van de oorlog, nog probeerde een conflict te vermijden. Van 18 tot 20 februari vond de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München plaats. Zowel Scholz als Zelensky gaven er een toespraak op 19 februari.

Scholz zou die dag Zelensky gevraagd hebben om zich neutraal te verklaren en afstand te doen van de Oekraïense NAVO-aspiraties. Zo zou er een bredere Europese veiligheidsdeal kunnen komen tussen het Westen en Rusland. De Wall Street Journal noemt geen bron voor deze bewering. Hoe dan ook kan er geen sprake zijn van een vredesakkoord. Daarvoor moet namelijk ook Rusland en president Poetin een partij in het akkoord zijn.

In de strikte definitie van het woord is er pas sprake van een vredesakkoord of -overeenkomst indien er al een conflict gaande is tussen twee vijandige staten. Zij sluiten onderling het akkoord, waarmee het geweld langdurig beëindigd wordt.

Hier kan dus geen sprake van zijn in deze context. Ten eerste zou het voorstel van Scholz dateren van voor het uitbreken van geweld. Ten tweede zou een overeenstemming met Poetin bereikt moeten zijn. Er is niets terug te vinden waaruit af te leiden valt dat Poetin van dergelijk akkoord op de hoogte was en ermee instemde.

Uit deze ene paragraaf in één krantenartikel is dus helemaal niet op te maken dat er een concrete vredesovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne op tafel lag, laat staan dat Zelensky dat afwees. Dat impliceert de Wall Street Journal ook helemaal niet.

Zelensky is geen Young Global Leader

Ook nog interessant is dat in een bijzin van het artikel genoemd wordt dat Zelensky een Young Global Leader van het WEF (World Economic Forum) zou zijn. Het WEF heeft een lijst met leden die zijn toegetreden van 2017 tot vandaag de dag. Zelensky's naam is op deze lijst niet terug te vinden. Ook voor zijn deelname aan dit selectieve gezelschap voor die tijd, is geen bewijs te vinden. Hij sprak wel al eerder, in 2020, op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos. Dat maakt hem daarentegen geen lid van de Young Global Leaders.

(Stand van zaken: 25/04/2022) 

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Artikel World Unity (gearchiveerd)

Artikel Wall Street Journal (gearchiveerd)

18-20 februari 2022 Munich Security Conference (gearchiveerd)

Toespraak Scholz 19/2 in München (gearchiveerd)

Toespraak Zelensky 19/2 in München (gearchiveerd)

American Bar Association over vredesakkoorden (gearchiveerd)

Overzicht Young Global Leaders

Zelensky bij WEF (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com