Nep-Facebookpagina deelt geen cadeautjes uit

19.04.2022, 14:19 (CEST)

De Facebookpagina "Jumbo Supermarkten NL." beweert prijzen uit te delen aan wie snel reageert. De eerste tweehonderd mensen die reageren op het bericht, winnen een prijs. Wat de prijs is, is niet meteen duidelijk. Maar is deze wedstrijd wel afkomstig van Jumbo?

Beoordeling

Dit is geen echte wedstrijd van Jumbo. Er valt dan ook niets te winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Feiten

De Facebookwedstrijd lijkt behoorlijk populair. Op het moment van schrijven hebben al 193 Facebookgebruikers gereageerd in de commentaren. Helaas voor hen is dit geen wedstrijd van de supermarktketen Jumbo. Het is opgezet door oplichters, met als doel om gegevens te bemachtigen of reclame te verspreiden. Er valt dan ook niets te winnen. 

Jumbo organiseert wel degelijk acties voor haar klanten. Maar blijkbaar zetten oplichters zo vaak valse acties onder de naam van Jumbo op, dat het bedrijf zich genoodzaakt zag op haar website een waarschuwing te plaatsen. 

Facebookpagina

De wedstrijd wordt gedeeld door een pagina die op het eerste gezicht wel van Jumbo lijkt. Het wordt echter snel duidelijk dat er van alles niet in de haak is. Zo is de pagina pas aangemaakt op 9 april 2022 en wordt deze slechts door negen mensen gevolgd. Er zijn ook geen contactgegevens te vinden. Ook opvallend is dat de pagina maar één bericht heeft, dat van de wedstrijd. 

Aangezien de pagina dus wel het logo en foto's van Jumbo gebruikt, lijkt het er sterk op dat de enige bestaansreden van de pagina is om mensen te misleiden mee te doen aan een valse wedstrijd. De officiële pagina van Jumbo is terug te vinden via de website (onderaan). Deze pagina heeft naast de naam een verificatiebadge staan. Dit is een symbool van Facebook om aan te geven dat de pagina authentiek is. Ook zijn er uitgebreide contactgegevens te vinden op de pagina.

Wedstrijd

In het Facebookbericht zijn twintig cadeaudozen zichtbaar met nummers erbij. Door in de commentaren een nummer te schrijven, maak je kans op een prijs. Wat die prijs dan is, wordt niet gespecifieerd. Wie reageert krijgt meteen een privébericht. Dit gebeurt zo snel, dat het om een geautomatiseerde reactie moet gaan. De prijs blijkt 500 euro te zijn, die verkregen kan worden door de actie te delen op het eigen profiel en dat te bevestigen in het gesprek.

Na de bevestiging (die niet gecontroleerd wordt), stuurt de pagina een link om een formulier in te vullen. Zo kan het cadeau "makkelijker thuis bezorgd worden". De link die hierbij wordt gestuurd, is op het moment van schrijven niet meer actief. De URL begint met sites.google.com. Jumbo geeft echter zelf aan dat alle officiële websites van de keten met Jumbo.com of hallo.jumbo.com beginnen. 

Deze wedstrijd heeft dan ook niet het doel om mensen iets te laten winnen. Het is een nepactie, een poging om gegevens te verkrijgen of reclame op te dringen onder valse voorwendselen. Dit wordt ook phishing genoemd. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef in het verleden al factchecks over gelijkaardige valse acties, zogezegd van Jumbo (hier en hier). 

(Stand van zaken: 19.04.2022)

Links

Facebookbericht (gearchiveerd)

Nep-winacties (gearchiveerd)

Jumbo waarschuwing (gearchiveerd)

Valse Facebookpagina (gearchiveerd)

Officiële Facebookpagina Jumbo (gearchiveerd)

Website Jumbo (gearchiveerd)

Verificatiebadge Facebook (gearchiveerd)

Doorkliksite, niet meer actief

Phishing (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com