Oekraïense soldaten in Boetsja verplaatsten lijken van een afstand om te controleren op explosieven
15.04.2022, 12:08 (CEST)
Let op: de links in dit artikel kunnen schokkende beelden bevatten.
Op sociale media circuleert een korte video waarin te zien is hoe Oekraïense soldaten verschillende lijken in een straat in Boetsja verplaatsen met touwen. Dat zou allemaal deel uitmaken van pogingen van de Oekraïners om de gruwelen in Boetsja in scène te zetten. Ze zouden zo Rusland willen beschuldigen van oorlogsmisdaden, zo klinkt het in de berichten online.
Beoordeling
De beelden werden gefilmd op 2 april 2022 in Boetsja, een voorstad van Kiev, door het persagentschap AP. De Oekraïense soldaten verplaatsten de lijken met kabels om ze vanaf een veilige afstand van de straat te halen en ze te controleren op explosieven of andere boobytraps. Het is geen bewijs dat de situatie in Boetsja in scène werd gezet.
Feiten
Nadat Russische troepen zich terugtrokken uit de regio rond Kiev, gingen de beelden van de ravage die ze achterlieten de wereld rond. Zo ook deze korte video. Die is voorzien van een logo in de rechterbovenhoek, een tijdcode en lopende banner onderaan: allemaal tekens van een nieuwsuitzending. En inderdaad, de Oekraïense tv-zender UATV zendde de beelden uit op 3 april 2022. Een langere versie van de video is terug te vinden op hun YouTubekanaal.
Maar zij filmden de beelden niet zelf, dat deed het persagentschap AP (Associated Press) op 2 april. De beelden werden ook verspreid in een YouTubevideo van het persagentschap.
Naar aanleiding van de verschillende foute claims die rond de video circuleren, verduidelijkte AP dat de beelden gefilmd werden door journalisten die ter plaatse waren in Boetsja. Oekraïense soldaten haalden de lijken van de straat door middel van kabels, in het geval dat de terugtrekkende Russische troepen boobytraps hadden geplaatst op de lichamen.
Het gebruik van mijnen en boobytraps in tijden van oorlog is allesbehalve nieuw. Het is ook onderworpen aan verschillende internationale regels en conventies.
Ook op andere plaatsen in Oekraïne zijn er berichten van zulke Russische boobytraps, zoals onder andere de New York Times schrijft. Het is dus logisch dat voorzorgsmaatregelen worden genomen zoals te zien in deze video.
Onduidelijkheid en desinformatie rond Boetsja
De precieze details en volledige schaal van wat zich precies afspeelde in Boetsja, en andere bezette gebieden in Oekraïne, zijn nog niet volledig duidelijk. Meerdere stemmen gaan op om een internationaal onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden te organiseren. Ook de Oekraïense troepen worden verdacht oorlogsmisdaden te hebben begaan. Hoe dan ook is deze video geen bewijs dat de situatie in scène is gezet.
Ondertussen circuleren er talloze foute claims over de situatie, ook vanuit Russische overheidsinstanties. Zij ontkennen alle verantwoordelijkheid. Volgens hen zouden de lijken op de straten er zijn geplaatst door het Oekraïense leger. Maar satellietbeelden spreken dat tegen.
Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef al meermaals over Boetsja en de lijken die daar werden aangetroffen.
(Stand van zaken: 15/04/2022)
Links
West Point over gebruik van mijnen en boobytraps in Oekraïense oorlog (gearchiveerd)
NYT: Russische mijnen en boobytraps in Oekraïne (gearchiveerd)
NOS: onderzoek naar oorlogsmisdaden in Boetsja (gearchiveerd)
Volkskrant: aantijgingen oorlogsmisdaden Oekraïense militairen (gearchiveerd)
BBC: satellietbeelden spreken Russische claims tegen (gearchiveerd)
Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com