Soros en Zelensky zijn geen familie

08.04.2022, 17:27 (CEST)

George Soros, de zakenman en filantroop, en Oekraïens president Volodymyr Zelensky zouden neven zijn van elkaar. Althans, dat wordt gezegd op sociale media. Als bron wordt een 'Pentagon official' gegeven, oftewel een bron binnen het Amerikaans ministerie van Defensie.

Beoordeling

De twee zijn geen familie van elkaar: er is geen greintje bewijs voor.

Feiten

George Soros werd geboren in Budapest, Hongarije in een Hongaars-joodse familie. Het gezin overleefde de Holocaust onder andere door middel van vervalste papieren. Ze veranderde zelfs hun naam (van Schwartz naar Soros) om zichzelf te beschermen. Er is geen spoor te vinden dat zijn familie afkomstig is uit of banden heeft met Oekraïne.

De, eveneens joodse, familie van president Zelensky verging het minder goed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn overgrootouders en drie oudooms kwamen om. Zijn grootvader was de enige van de vier broers om de oorlog en de Holocaust te overleven. Opnieuw is er geen enkele indicatie dat de familie enige banden heeft met Hongarije of de familie Soros. In een interview van twee jaar geleden zei Zelensky ook Soros niet te kennen.

Een woordvoerder van de Open Society Foundations van George Soros bevestigde eveneens dat de claim "compleet fout" in aan factcheckers van Politifact. Er is evenmin enig spoor van die zogenaamde bron binnen het Amerikaans ministerie van Defensie. Kortom: het verhaal is volledig uit de duim gezogen. Het enige wat de twee met elkaar gemeen lijken te hebben is hun joodse achtergrond.

(Stand van zaken: 08/04/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

BBC over George Soros (gearchiveerd)

Over de naamsverandering van de familie Soros

Times of Israel over familie Zelensky (gearchiveerd)

Interfax Ukraine interview met Zelensky (gearchiveerd)

Factcheck Politifact (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com