Geen bewijs dat zonen Amerikaanse politici voor Oekraïense energiebedrijf werk(t)en

07.04.2022, 17:34 (CEST)

Wat hebben Joe Biden, Mitt Romney, Nancy Pelosi en John Kerry met elkaar gemeen, buiten het feit dat ze Amerikaanse politici zijn? Ze zouden allen een zoon hebben die in de raad van bestuur zit van energiebedrijven met activiteiten in Oekraïne. Althans, dat is wat een Facebookgebruiker beweert. Maar klopt dat wel?

Beoordeling

De vier politici hebben onderling tien (stief)zonen. Hunter Biden was een tijd actief in de raad van bestuur van een Oekraïens gasbedrijf. Voor de overige negen is er geen bewijs dat ze, in het verleden of nu, zulke posities hebben bekleed. Paul Pelosi werkte wel enige tijd voor een Amerikaans oliebedrijf dat geen banden lijkt te hebben gehad met Oekraïne.

Feiten

Van Hunter Biden, zoon van Joe Biden, is geweten dat hij een tijdje in de raad van bestuur van Burisma, een Oekraïens gasbedrijf zat. Op 20 september 2019 berichtte de Washington Post dat toenmalig president Donald Trump de president van Oekraïne onder druk zou hebben gezet om de zaken van Hunter Biden in Oekraïne te onderzoeken. 

Het is begin oktober 2019 dat een van de eerste versies van de claim - met exact dezelfde bewoording - op Twitter verscheen.

De controverse rond Hunter Biden lijkt dan ook de aanleiding voor de claim. Maar hoe zit het met de zonen van de drie andere politici? Is van hen ook geweten dat ze zakenbelangen bij energiebedrijven in Oekraïne hebben?

De zonen Romney

Mitt Romney is de enige Republikeinse politicus in het rijtje, oud-presidentskandidaat en senator van de staat Utah. Hij heeft vijf zonen: Tagg, Matt, Josh, Ben en Craig. De post specificeert niet om wie van de vijf het zou gaan. 

Tagg Romney is mede-oprichter van een investeringsbedrijf. Hiernaast was hij volgens zijn LinkedInpagina ook consultant bij Deloitte en McKinsey en heeft hij gewerkt bij onder andere Reebok en de Los Angeles Dodgers.

Matt Romney werkt momenteel voor een immobiliënbedrijf in San Diego. Hiervoor werkte hij onder andere voor Microsoft, Lavastorm en Polaroid. Zijn jongere broer, Josh zit ook in vastgoed, maar doet dit vanuit Utah. Hiernaast is hij ook CEO van Intercap Lending en zit hij in de raad van bestuur van verschillende goede doelen.

De vierde zoon, Ben, is geen zakenman maar een radioloog. De jongste Romney, Craig, werkt in hetzelfde immobiliënbedrijf als zijn broer Matt. Hiervoor werkte hij in de reclame-industrie. 

De vijf zonen van Mitt Romney werken in financiën en immobiliën. Eén van hen is arts. Maar geen van de vijf lijkt een link te hebben met en energiebedrijven die werkzaam zijn in Oekraïne.

Paul Pelosi Jr.

De claim dat de enige zoon van Nancy Pelosi, Paul Jr., betrokken was bij een gasbedrijf in Oekraïne komt ook zelfstandig voor, los van de zonen van de andere politici. Politifact schreef in januari 2020 een factcheck over deze specifieke claim.

In een video uit 2010 (geüpload in 2013) stelt Paul Pelosi Jr. zich voor als lid van de raad van bestuur van Viscoil, een oliemaatschappij uit Californië. Dat bedrijf bestaat ondertussen niet mee, en zou volgens Politifact zijn opgegaan in NRGLab, gevestigd in Singapore.

Paul Pelosi bracht een bezoek aan Oekraïne in 2017, maar er is geen bewijs dat dit was in het kader van een job in een Oekraïens gas- of oliebedrijf. Hij gaf toen een interview op TV waar hij sprak over een liefdadigdheidsinitiatief voor jeugdvoetbal.

Kortom er is geen enkele indicatie dat Paul Pelosi zetelt of heeft gezeteld in een energiebedrijf met zaken in Oekraïne. Dat schreef Snopes eerder ook al in een factcheck, zowel voor Paul Pelosi als de vijf Romneys.

Stiefzonen John Kerry

Uit zijn eerste huwelijk heeft John Kerry twee dochters en uit zijn tweede huwelijk met Teresa Heinz Kerry heeft hij drie stiefzonen: Henry John IV, André en Christopher. Zij zijn leden van de ketchupfamilie Heinz.

Over Henry John IV, of John, is weinig geweten. Hij nam, in tegenstelling tot zijn broers en stiefzussen, niet deel aan de presidentiële campagne van Kerry in 2004. Destijds werd reeds geschreven dat hij de anonimiteit verkiest. Hij werkte onder andere als smid ten tijde van die campagne.

André zetelt als hoofd in de raad van bestuur van The Heinz Endowments, een private liefdadigheidsinstelling. Die focust zich vooral op de regio in en rond Pittsburgh en heeft geen links met Oekraïne. Ook zijn oudere broer John zetelt in die raad van bestuur.

De jongste, Christoper, werkt als financier en investeerder. Hij was samen met Hunter Biden's partner in Rosemont Seneca Partners, maar daar vertrok hij in 2015. Ogenschijnlijk was dat vertrek naar aanleiding van Hunter Bidens activiteit in het Oekraïense gasbedrijf Burisma, zo schreven de Washington Examiner en de Washington Post. Christopher Heinz was er dus niet persoonlijk bij betrokken.

Kortom: van de tien (stief)zonen is er slechts één, Hunter Biden, die effectief werkte voor een energiebedrijf met zaken in Oekraïne. De claim is al enkele jaren oud en duikt in verschillende vormen steeds opnieuw op hoewel er grotendeels geen basis van waarheid in zit.

(Stand van zaken: 07.04.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

New York Times over vader en zoon Biden (gearchiveerd)

Gearchiveerde tweet

De zonen Romney (gearchiveerd)

Solamere Capital (gearchiveerd)

Tagg Romney LinkedIn

Matt Romney (gearchiveerd)

Josh Romney (gearchiveerd)

Ben Romney (gearchiveerd)

Craig Romney (gearchiveerd)

Factcheck over Paul Pelosi jr. (gearchiveerd)

Gearchiveerde website Viscoil

Over NRGlab (gearchiveerd)

Huwelijken John Kerry (gearchiveerd)

In memoriam Julia Thorne (gearchiveerd)

In memoriam John Heinz (gearchiveerd)

Chigaco Tribune over Henry John Heinz IV (gearchiveerd)

Over The Heinz Endowments (gearchiveerd) en de raad van bestuur(gearchiveerd)

Over Christopher Heinz (gearchiveerd)

Washington Examiner over Christopher Heinz en Hunter Biden (gearchiveerd)

Washington Post over Christopher Heinz en Hunter Biden (gearchiveerd)

Factcheck Snopes (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com