Kinderen en volwassenen kunnen ook zonder coronavaccinatie binnen de EU reizen

04.04.2022, 16:39 (CEST)

Het Europese digitale coronapaspoort is al meermaals het onderwerp geweest van desinformatie. Ook in maart 2022 blijven de claims rondom deze pas opduiken. De Europese Commissie zou volgens een Nederlandstalige tweet namelijk een coronavaccinatieplicht hebben ingevoerd voor kinderen tussen de 12 en 17 jaar. "Zonder mRNA-prik mag je kind de grens niet over," schrijft freelance journalist Arno Wellens. Zijn bericht werd meer dan 1500 keer geretweet en werd ook op Facebook veel gedeeld (hier en hier).

Beoordeling:

De beweringen zijn onzin. Er is geen vaccinatieplicht, ook niet voor kinderen. Een groene vink in het EU-coronacertificaat is nog altijd te krijgen met een negatieve test of een herstelbewijs. En ook zonder certificaat kun je nog altijd reizen binnen de EU. Lidstaten kunnen dan wel strengere voorwaarden opleggen voor het inreizen.

Feiten:

De tweet dat de Europese Commissie ‘zojuist’ een vaccinatieplicht voor kinderen zou hebben ingevoerd, dateert van 13 maart. Hoewel de Europese Commissie een erg actief twitteraccount heeft, werden er op die dag maar twee tweets verstuurd. Die gingen over Oekraïense vluchtelingen en Russisch gas. Ook op de dagen rondom deze datum meldde de Europese Commissie hier niets over coronacertificaten. Er is ook geen persbericht van de Commissie op of rond 13 maart over dit onderwerp.

Er is geen Europese vaccinatieplicht. Niet voor volwassenen en niet voor kinderen. De Europese Commissie is glashelder: "U hoeft niet per se gevaccineerd te zijn om te kunnen reizen," staat er nog altijd op de website. Ook een test- of herstelbewijs is goed.

Dit geldt ook voor kinderen. Voor hen zijn inderdaad alleen nog de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna goedgekeurd. Maar ook zij kunnen een EU-covidcertificaat krijgen met een test- of herstelbewijs. Er is dus echt geen sprake van een verplichting en ook zonder coronaprik kun je nog ‘een vink’ krijgen en de grens van een EU-land over.

Bovendien is reizen zonder coronacertificaat ook nog altijd mogelijk, verzekert de Europese Commissie. Het is niet gezegd dat dat makkelijk is, want lidstaten kunnen beperkingen zoals tests en quarantaine opleggen. Maar vrij verkeer blijft een grondrecht in de EU.

Het Europese coronacertificaat komt regelmatig voor in desinformatie. Zo ging er in februari 2022 rond dat de QR-code vanaf juni 2022 verplicht zou zijn en dat vaccinatie weigeren dan niet meer kan. Dat bleek, net als deze claims over vaccinatieplicht voor kinderen, onzin. Deutsche Presse-Agentur schreef er eerder al een factcheck over.

(Stand van zaken: 04/04/2022)

Links:


Tweet (gearchiveerd)

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Twitteraccount Europese Commissie (gearchiveerd)

EC tweets van 13 maart (hier en hier gearchiveerd)

Persberichten EC van die periode (gearchiveerd)

EC over EU-Covidcertificaat (gearchiveerd)

Over reizen zonder certificaat (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com