Niet alles is wat het lijkt met advertentie van Britse Land Rover in Oekraïne

01.04.2022, 10:44 (CEST)

Een Britse terreinwagen, gedoneerd door de Britten, zou in de buurt van de Oekraïense hoofdstad Kiev online te koop staan. Een Land Rover Defender zou er voor 54.000 euro te koop aangeboden worden. Screenshots van de advertentie worden gedeeld op sociale media. "To EU taxpayers", schrijft een Nederlandse Facebookgebruiker er nog bij.

Beoordeling

Alles wijst er op dat deze auto niet echt te koop staat in Kiev. De advertentie is online niet te vinden, maar er lijkt hoe dan ook het één en ander mee te schelen: de foto dateert van december 2020 en staat op de website van een winkel in het Verenigd Koninkrijk. Het Britse ministerie van Defensie bevestigt ook dat zulke jeeps geen deel uitmaken van de militaire steun van het land aan Oekraïne.

Feiten

De screenshot die wordt gedeeld op Facebook is slechts één van een paar. De twee screenshots met dezelfde claim worden gedeeld op verschillende Russische websites. Via een vertaling met Google Lens van de labels is te lezen dat het om een model uit 2000 zou gaan die vroeger in het bezit van het Britse leger was, maar dat het geen gevechtsvoertuig is.

De originele advertentie is niet meer terug te vinden online. Een gelijkaardige advertentie werd wel gearchiveerd. Die is van dezelfde verkoper, op dezelfde website en met dezelfde labels. Het gaat dan om een iets ander model Land Rover Defender.

Toch is er iets niet helemaal pluis met de verdwenen advertentie. Via een reverse image search van de foto blijkt dat die foto ook in een andere advertentie wordt gebruikt. De Britse firma L Jackson & Co biedt een Land Rover Snatch Defender te koop aan op hun website met exact dezelfde foto. Die verscheen oorspronkelijk online op 16 december 2020, zo blijkt uit de metadata. Dat bedrijf verkoopt oude militaire voertuigen en andere uitrusting in het Verenigd Koninkrijk. Deze Land Rover in kwestie heeft als bouwjaar 1993: een oud model dus.

De achtergrond op de foto's is identiek, net zoals het voertuig zelf. De achtergrond komt ook overeen met andere foto's voor andere voertuigen op dezelfde Britse website. Kortom, het is hoogst onwaarschijnlijk dat de auto in de foto op dit moment in de buurt van Kiev te koop staat.

Verder is het onmogelijk dat die auto deel zou uitmaken van de recente militaire steun die het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne gaf sinds de start van de oorlog. Een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie bevestigde dat zulke modellen van Land Rover Defender helemaal geen deel uitmaken van het steunpakket, en al zeker niet zo'n oud model.

Eind maart nog maakte premier Johnson nog een extra militair steunpakket bekend. Daarin zitten onder andere 6000 raketten en 25 miljoen pond aan financiële steun. Sinds het conflict in de Krim in 2014 steunt het VK Oekraïne militair op verschillende manieren.

En zelfs als de Land Rover wel effectief gedoneerd was geweest door de Britten, dan is dat geen bezorgdheid voor belastingbetalers in de Europese Unie. Sinds de Brexit dopt het VK zijn eigen bonen. Tenslotte is het ook opmerkelijk dat de prijs aangeduid staat in euro: noch Oekraïne, het VK of Rusland betalen met die munt.

(Stand van zaken: 01/04/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Russische website met zelfde screenshots en claim (gearchiveerd)

Gearchiveerde advertentie

Advertentie L Jackson & Co Land Rover Snatch (gearchiveerd)

Over L Jackson & Co (gearchiveerd)

Andere auto's op dezelfde website (hier en hier gearchiveerd)

House of Commons rapport Britse militaire steun aan Oekraïne (gearchiveerd) en gearchiveerde pdf

Militair steunpakket VK voor Oekraïne 24/03 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com