Canadese sluipschutter in Oekräine is levend en wel

24.03.2022, 14:20 (CET)

Een Canadese elite sluipschutter zou na slechts 20 minuten actie in Marioepol gedood zijn door Russische troepen. De man, gekend onder de naam Wali, zou het wereldrecord voor het verst bevestigde dodelijke schot hebben. Hij zou op maar liefst 3,5 kilometer een ISIS-militant hebben neergeschoten in Irak. Het bericht van zijn overlijden wordt volop gedeeld op sociale media, waaronder op Facebook.

Beoordeling

De Canadese Wali is levend en wel. Hij is momenteel in de regio van Kiev, niet Marioepol. Dat bevestigde hij zelf op zijn sociale media en in twee interviews met Canadese media. Tenslotte heeft hij dat wereldrecord niet op zijn naam staan.

Feiten

Geruchten dat Wali zou gedood zijn aan het front begonnen midden maart te circuleren. Op zijn eigen Facebookpagina bevestigde hij zowel op 14 maart als op 22 maart dat hij levend en wel is. Bij die laatste poseerde hij nog met zijn geweer in een ballenbad als bewijs.

Wali stond ook meerdere Canadese media te woord in interviews om te bevestigen dat hij het goed stelt. "Ik was de laatste persoon om te horen dat ik dood was", grapte hij. Hij zei ook dat hij zich in de regio van Kiev bevindt.

Wereldrecord

Maar daar stopt de desinformatie rond Wali niet. Het wereldrecord voor verste bevestigde sluipschuttermoord staat op naam van een andere Canadese militair. Dat zei Wali zelf. De Norman Brigade, de vrijwillige eenheid waarmee hij nu in Oekraïne is, herhaalde dat ook op Facebook.

In 2017 schoot een sluipschutter van de Canadese elite-eenheid Joint Task Force 2(JTF2) vanop 3,45 kilometer een militant van ISIS dood in Irak.

Wali daarentegen behoorde tijdens zijn militaire dienst tot het Royal 22e Régiment, ook wel de 'Van Doos' genoemd. Dat schrijft zowel de Norman Brigade waar hij nu toe behoort als Wali zelf in verschillende Facebookposts.

(Stand van zaken: 24/03/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Interview Global News Canada (gearchiveerd)

Artikel Global News 2017 sluipschutter Irak (gearchiveerd)

Interview met CBC Canada (gearchiveerd)

Over het langste sluipschot in Irak in 2017 (gearchiveerd)

Facebookpost Wali 14 maart (gearchiveerd)

Facebookpost Wali 22 maart (gearchiveerd)

Facebookpost Norman Brigade (gearchiveerd)

Facebookposts Wali 'Van Doos' (gearchiveerd)

Over JTF2 (gearchiveerd)

Over Royal 22e Régiment (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com