Volgens Amnesty zijn er in Nederland geen politieke gevangenen; posters nep
22.3.2022, 18:53 (CET), letztes Update: 22.3.2022, 18:57 (CET)
Op Facebook gaan posters rond die van mensenrechtenorganisatie Amnesty International lijken te zijn (zie onder ‘Links’ voor voorbeelden). Zo zou Amnesty met zijn bekende slogan "Write for Rights" oproepen tot het steunen van "politieke gevangenen" Willem Engel, Huig Plug, Eline van ’t N. en Max van den B. Op Twitter worden de posters onder meer verspreid door Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols.
Beoordeling
De posters zijn niet afkomstig van Amnesty. Een woordvoerder laat in een reactie weten dat de organisatie deze arrestanten niet ziet als politieke gevangenen of ‘gewetensgevangenen’. Volgens Amnesty is er op dit moment in Nederland geen enkele politieke gevangene of gewetensgevangene. De 'disclaimer' die de makers van de vervalsing onderin hebben opgenomen is zo slecht leesbaar, dat het bericht op z'n minst misleidend is.
Feiten
Helemaal onderaan de posters staat met kleine lettertjes de tekst: "Deze uiting is een oproep aan Amnesty International om in actie te komen tegen de mensenrechtenschending en juridische corruptie in Nederland." Het is nauwelijks leesbaar en zal door velen onopgemerkt blijven. Als een bericht vaak wordt gescreenshot, vermindert de kwaliteit en zal deze tekst als eerste sneuvelen.
Bij de poster van Huig Plug is nu al een deel van deze 'disclaimer' onleesbaar door de gekozen achtergrond. Daarom zijn deze vervalsingen misleidend, of hebben in ieder geval potentie daartoe. Bovendien ziet Amnesty de geportretteerde personen niet als politieke gevangenen. De tekst op de poster wordt dus niet ondersteund door de organisatie.
Amnesty laat op Twitter weten: "Er zijn een aantal nep-schrijfacties in omloop waarbij onterecht ons logo en onze naam worden gebruikt. Dit zijn GEEN Amnesty uitingen." Daarbij wordt gelinkt naar een pagina met de huidige officiële acties van Amnesty. Geen van de genoemde "politieke" gevangenen is hier terug te vinden, noch dat er andere politieke gevangenen zouden zijn in Nederland.
Een woordvoerder bevestigt dat telefonisch nog eens aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). De woordvoerder stelt dat er volgens Amnesty op dit moment helemaal geen politieke gevangenen zijn in Nederland. "Ook geen ‘gewetensgevangene’, iemand die om bijvoorbeeld politieke voorkeur of geloof vastzit zonder geweld te hebben gebruikt of aangemoedigd," aldus de woordvoerder. Meer over de definitie die de organisatie hanteert is op deze pagina te vinden.
Arrestaties om uiteenlopende redenen
Viruswaarheid-voorman Willem Engel werd op woensdag 16 maart 2022 gearresteerd op verdenking van opruiing. Het Openbaar Ministerie was een onderzoek naar zijn uitingen gestart naar aanleiding van een collectieve aangifte, geïnitieerd door Norbert Dikkeboom. Op moment van schrijven zit Engel in voorarrest: hij is dus nog niet veroordeeld.
Complotdenker Huig Plug wordt af en aan gearresteerd, eerder onder meer omdat hij een al opgelegd contactverbod met premier Mark Rutte zou hebben geschonden. Nu zou hij volgens berichtgeving van het Algemeen Dagblad vastzitten op verdenking van smaad, laster, opruiing en bedreiging. Het Leidsch Dagblad meldt dat Plug in voorarrest zit, in afwachting van zijn rechtszaak.
Eline van ’t N. werd in januari 2022 veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Zij werd veroordeeld voor haar aandeel in de ‘dreigende situatie’ met een fakkel rond het huis van politica Sigrid Kaag, eerder die maand. De fakkel werd gedragen door Max van den B., die door de rechter een celstraf van zes maanden opgelegd kreeg.
Deutsche Presse-Agentur heeft de achternamen van Eline van ’t N. en Max van den B. omwille van privacy afgekort. Willem Engel en Huig Plug zijn met naam en toenaam bekend bij het grote publiek en worden in de meeste Nederlandse media ook zo aangeschreven.
(Stand van zaken: 22/03/22)
Links
Poster Willem Engel op Facebook en Twitter (gearchiveerd; gearchiveerd)
Poster Huig Plug op Facebook en Twitter (gearchiveerd; gearchiveerd)
Poster Eline van ’t N. op Facebook en Twitter (gearchiveerd; gearchiveerd)
Poster Max van den B. op Facebook en Twitter (gearchiveerd; gearchiveerd)
Tweet Amnesty International (gearchiveerd)
Officiële acties Amnesty (gearchiveerd)
Gewetensgevange volgens Amnesty (gearchiveerd)
NOS over arrestatie Willem Engel (gearchiveerd)
Algemeen Dagblad over eerdere arrestatie Huig Plug (gearchiveerd)
Algemeen Dagblad over recente arrestatie Huig Plug (gearchiveerd)
Leidsch Dagblad over Huig Plug (gearchiveerd)
RTV Oost over veroordeling Eline van ’t N. en Max van den B. (gearchiveerd)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com