Alle werknemers en zelfstandigen kunnen in Oekraïne steun aanvragen, ongeacht vaccinatiestatus

16.03.2022, 15:05 (CET)

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne raakten vele burgers op slag van alles kwijt: huis, werk, inkomen of zelfs familieleden en vrienden. De regering van het land zou de bevolking hierbij willen ondersteunen, met een steunbedrag. Maar volgens sommige Facebookberichten is dit alleen voor mensen die gevaccineerd zijn en "aangesloten op het nieuwe digitale ID programma" (hier, hier en hier). Als bewijs daarvoor moet een speech van minister-president Denys Shmyhal dienen.

Beoordeling:

De Nederlandse claims zijn niet waar. Shmyhal legt in zijn speech uit dat deze betaling via hetzelfde systeem zal lopen als de betaling die Oekraïeners konden ontvangen na hun vaccinatie. Vaccinatie is geen eis voor het krijgen van het steunbedrag.

Feiten:

In de clip die online wordt gedeeld, wordt de toespraak van minister-president Denys Shmyhal vertaald in het Engels door een tolk. Vanaf ongeveer 0.30 is inderdaad het woord 'vaccination' te horen. Daar worden daarentegen verkeerde conclusies aan verbonden.

Voor wie de twee stemmen door elkaar wat verwarrend is, is gelukkig ook de uitgeschreven tekst van de speech online te vinden. De premier plaatste zijn aankondigingen op 6 maart op Facebook, met de tekst in het Oekraïens en in het Engels erbij. De hele Engelstalige tekst is ook te vinden op de website van de Oekraïense overheid.

Shmyhal kondigde aan: "De staat zal u ondersteunen. In opdracht van de president van Oekraïne, zal volgende week een geüpdate ePidtrymka programma worden gelanceerd. Met dit initiatief heeft iedere werknemer en iedere zelfstandige wiens baan is verdwenen door de oorlog, de mogelijkheid om 6500 grivna (ongeveer 200 euro) te ontvangen. Dit programma functioneert naar het voorbeeld van de vaccinatiebetalingen, namelijk via de Diia-app".

De premier zei hier dus niet dat alleen gevaccineerden recht kregen op de steun, maar noemde de vaccinatiebetalingen die eerder al werden gedaan als een voorbeeld. Via datzelfde systeem zullen deze betalingen worden gedaan.

Oekraïne kwam in december 2021 met een initiatief om mensen te motiveren zich te laten vaccineren tegen COVID-19: ze konden 1000 grivna (ongeveer 30 euro) krijgen voor hun volledige vaccinatie. De aanmelding daarvoor liep dus via dezelfde app, als waar nu de steunbetaling in verband met de oorlog via loopt.  

Op de website van de overheid staat uitgelegd wie er in aanmerking komt voor deze steunbetaling vanwege de oorlog: werknemers en zelfstandigen. Bovendien staat er nog bij dat je hier ook recht op hebt, als je al eens die vaccinatiebetaling hebt ontvangen.

(Stand van zaken: 16/03/2022)

Links:

Facebookpost I (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Speech op Facebook Denys Shmyhal (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Speech op website (gearchiveerd)

Over betalingen na vaccinatie (gearchiveerd)

Eisen voor steunbetaling in oorlog (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com