Beautyblogger uit Marioepol was echt zwanger en is inmiddels bevallen

16.03.2022, 14:03 (CET)

Het bombardement op een ziekenhuis in Marioepol een week geleden blijft online de gemoederen bezighouden. Verschillende claims deden al de ronde, zoals dat een hoogzwangere vrouw in de foto's die na het incident werden genomen, Marianna Vishegirskaya, een actrice was. Meer nog, klinkt het nu, haar hele zwangerschap werd in scène gezet. Als bewijs daarvoor worden haar twee Instagramaccounts gebruikt. Maar hoe zit dat nu echt?

Beoordeling

Er is geen enkel bewijs dat de zwangerschap van Marianna Vishegirskaya niet echt was. Een suggestieve en oppervlakkige interpretatie van haar Instagram is geen bewijs.

Feiten

Toen vorige week een ziekenhuis met kraamkliniek werd gebombardeerd in Marioepol gingen de beelden de wereld rond. Al snel werden die vergezeld door claims dat de vrouwen op de foto's geen échte zwangere patiënten zijn, maar crisisacteurs. Onder hen ook Marianna Vishegirskaya, een influencer en beautyblogger ook bekend onder de naam Podgurskaya. Er is echter geen enkel bewijs voor dat dit in scène zou zijn gezet, zoals dpa reeds schreef.

Toch worden nu twee Instagramprofielen van Marianna gebruikt om te beweren dat ze niet enkel een actrice is, maar dat haar zwangerschap eveneens in scène werd gezet. Foto's op haar privéprofiel, genomen in Turkije, waarop ze ogenschijnlijk niet zwanger is, worden als bewijs aangehaald.

Marianna en haar partner gingen wel degelijk op vakantie naar Turkije, van 25 juni tot begin juli 2021. Hun vertrek is te zien op Marianna's privé-Instagram. Ook haar partner postte over hun vakantie op zijn Instagram, schijnend 'live'.

In de maanden die volgden bleef Marianna op haar privé-Instagram foto's die in Turkije gemaakt zijn plaatsen, tot en met haar laatste post op 20 januari. Er is één uitzondering: een post met Marioepol als getagde locatie op 25 juli. Het is onder andere die laatste foto van 20 januari die als bewijs wordt aangehaald dat ze niet zwanger kan zijn.

Op het eerste gezicht is het inderdaad verwarrend: ze is duidelijk niet (zichtbaar) zwanger. Alle posts hebben als getagde locaties Istanboel of andere plaatsen in Turkije. Marianna, haar partner en voorbijgangers op de achtergrond dragen allemaal luchtige zomerkleren in de foto's. Moest bijvoorbeeld die laatste foto in januari genomen zijn, zou ze het erg koud hebben gehad. In Istanboel in januari schommelt de temperatuur tussen het vriezen en ongeveer 10 graden: veel te koud voor shorts en een tanktop.

Ze draagt ook dezelfde outfit van witte jeansshorts en zwarte tanktop in nog een andere post van 18 december 2021, met dezelfde getagde locatie als de post van 20 januari. Al die elementen samen genomen lijkt het er dus zeker op dat Marianna koos om een terugblik op haar vakantie te blijven posten op haar privé-Instagram, terwijl ze haar zwangerschap aankondigde op haar professioneel profiel.

Uiteindelijk beviel Marianna op 11 maart van een dochter, Veronika, twee dagen na het bombardement. Ervan uitgaande dat de baby voldragen was, zou ze zwanger zijn sinds juni. Het is dus logisch dat in de foto's genomen op de vakantie ze niet zichtbaar zwanger zou zijn, als ze inderdaad dan al zwanger was. Het is niet uit te sluiten dat de baby te vroeg geboren werd.

(Stand van zaken: 16/3/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

dpa-factcheck over gebombardeerd ziekenhuis

Professioneel profiel en privéprofiel van Marianna (hier en hier gearchiveerd)

Post 25/06/2021 (gearchiveerd)

Post 20/07/2021 (gearchiveerd)

Post 18/12/2021(gearchiveerd)

Post 20/01/2022 (gearchiveerd)

Instagram van haar partner (gearchiveerd)

Istanboel temperatuur januari (gearchiveerd)

Foto Marianna en dochter (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com