Franse militairen trokken door Wenen op weg naar Hongarije

14.03.2022, 14:04 (CET)

De rest van Europa kijkt sinds de invasie van Rusland in Oekraïne gespannen naar de situatie. Want zou die invasie nog verder kunnen reiken dan de landsgrenzen van Oekraïne? Volgens sommige online berichten zijn Russische militairen begin deze maand al gespot in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. "07.03.22 - Russisch leger in Wenen Oostenrijk - het 19e district van Wenen wordt opgeruimd - arrestaties aan de gang," melden verschillende Facebookgebruikers (hier en hier). Eén van de berichten bevat daarbij een video die als bewijs moet dienen.

Beoordeling:

De berichten kloppen niet. Er reed inderdaad een militaire colonne door Wenen, maar dit waren Franse voertuigen die op doortocht waren naar Hongarije. Van arrestaties door Russische soldaten in de Oostenrijkse hoofdstad is geen sprake.

Feiten:

De video die door één van de Facebookgebruikers wordt gedeeld, is afkomstig van TikTok. In de video zelf is de kwaliteit zodanig slecht, dat de naam van het TikTokaccount niet te lezen is. Op het einde van de video (Op 0.35) lukt dit wel. Op dit account, @wasmochmawien is echter nog maar één video zichtbaar en dat is niet de video met de militaire voertuigen.

Om te kunnen achterhalen of deze video in Wenen is gemaakt, keek Deutsche Presse-Agentur (dpa) daarom naar de omgeving. Dat is met de onscherpe versie op Facebook lastig, maar op Twitter is dezelfde video in betere beeldkwaliteit te vinden.

In deze versie zijn op 0.30 de neonletters bovenop een gebouw goed te lezen: 'Big Pont', lijkt er te staan. Tussen de O en de N staat alleen nog een lantarenpaal die een eventuele extra letter aan het zicht onttrekt. Googlen op 'Big Pont Vienna' levert niet echt iets op, maar 'Big Point Vienna' blijkt wel resultaat te geven. Het gaat hier om het appartementencomplex van Big Point Sozialbau. Op Google Maps is hetzelfde gebouw te zien, met ook het gele bord met de zwarte pijl dat in de video tussen de twee rijrichtingen te zien is. Op deze weg is bovendien het witte appartementencomplex met de grijze vlakken zichtbaar, dat ook overeenkomt met de video. De video werd gemaakt op de Altmanndorfer Strasse in Wenen.

Fransen op doortocht

Deze colonne trok dus wel degelijk door de straten van Wenen. Maar gaat het hier ook om Russische voertuigen? De beelden lijken in ieder geval recent. Een reverse image search leidt niet naar oudere resultaten van de beelden. Volgens een artikel van de Oostenrijkse nieuwssite Heute werden de voertuigen op zondagavond 6 maart en maandag 7 maart op verschillende plekken in de stad gefilmd.

Dpa bekeek al verschillende berichten die claimen dat dit Russische voertuigen zouden zijn in een Duitstalige factcheck. De voertuigen blijken van het Franse leger te zijn. Dat bevestigt ook Michael Bauer, kolonel in het Oostenrijkse leger, aan dpa. De Franse militairen waren begin maart onderweg naar Hongarije, en kwamen daarbij door Oostenrijk.

Tegen Heute zei dezelfde kolonel ook nog dat hij zich kan voorstellen dat mensen hier door de huidige situatie in Oekraïne gevoeliger voor zijn. Hij benadrukt daarentegen dat er geen reden is tot ongerustheid en dat het hier niet gaat om een ongewone situatie.

Een stoet aan Russische militaire voertuigen in Oostenrijk zou zeker ook de aandacht van de internationale pers hebben getrokken. Dat is niet het geval. Ook de claim dat het negentiende district van Wenen zou worden ontruimd en dat er arrestaties zouden zijn, lijkt uit de lucht gegrepen. Bovendien is de video die wordt gebruikt niet gemaakt in het negentiende district, wat in het noorden van de stad ligt.

(Stand van zaken: 14/03/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Tiktokaccount (gearchiveerd)

Tweet met video in betere kwaliteit (video gearchiveerd)

Google Maps locatie I (gearchiveerd)

Google Maps locatie II (gearchiveerd)

Artikel Heute (gearchiveerd)

Duitstalige dpa-factcheck

Locatie 19e district Wenen (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com