Niet alle blonde vrouwen zijn dezelfde persoon: Arts bij Zelensky is brigade-generaal Ostashchenko

14.03.2022, 16:43 (CET)

Er zou iets niet pluis zijn met een recente video van Oekraïens president Zelensky die gewonde soldaten bezoekt in het ziekenhuis. De video zou van het weekend van 12 maart zijn. Maar naast Zelensky zou Inna Derusova lopen, die al sinds 26 februari dood is. De video zou dan ook oud zijn en opgenomen voor de dood van Derusova. Meer nog, Zelensky zou al lang geleden gevlucht zijn uit Kiev.

Beoordeling

De beweringen zijn fout. De vrouw die president Zelensky vergezelt op ziekenhuisbezoek is brigade-generaal Tetiana Ostashchenko. Zij is wel degelijk een ander persoon dan sergeant Inna Derusova, die overleed op de eerste dag van de oorlog.

Feiten

De beelden en beweringen berusten op een video die op 13 maart 2022 werd gepubliceerd op het Instagramprofiel van president Zelensky. Daarin bezoekt Zelensky gewonde soldaten in een ziekenhuis en deelt hij eretekens uit. De vrouw in zijn gevolg is brigade-generaal Tetiana Ostashchenko. Zij staat aan het hoofd van de medische vleugel van het Oekraïense leger en is de eerste vrouw om die positie te bekleden.

Sergeant Inna Derusova was een veldarts in het Oekraïens leger. Ze stierf op de eerste dag van de oorlog, 24 februari, door vijandelijk vuur. Ze kwam dus niet om op 26 februari, zoals op sociale media vaak gezegd wordt. Derusova is de eerste vrouw om postuum de medaille Held van Oekraïne te krijgen.

De twee vrouwen zijn wel degelijk exact dat: twee verschillende individuen. Een snelle vergelijking van hun foto's bevestigt dit. Zo zijn hun neuzen opvallend verschillend en zijn de lippen van Ostashchenko voller dan die van Derusova. Die laatste had ook een ronder gezicht. Ze hebben toevallig allebei kort blond haar en zijn allebei arts: daar stopt de gelijkenis.

Kortom, het zijn twee verschillende personen en de aanwezigheid van Ostashchenko kan dus geen bewijs zijn dat de video oud is. Op sociale media is het een vaak wederkerende bewering dat Zelensky de hoofdstad al lang ontvlucht zou zijn: er is geen bewijs dat dit waar is, zoals ook factcheckers van Vox Ukraine schrijven.

(Stand van zaken: 14/03/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Video via Instagram president Zelensky (gearchiveerd en gearchiveerde video)

Inna Derusova overlijden en Held van Oekraïne (hier en hier gearchiveerd)

Brigade-generaal Tetiana Ostashckenko (gearchiveerd)

Oekraïense factcheck Zelensky in Kiev (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com