Poolse grenswacht: 'jongetje stak met zijn familie de grens over'

11.03.2022, 13:01 (CET)

Ongeveer 2,5 miljoen Oekraïense inwoners zijn sinds de start van de oorlog in Oekraïne het land ontvlucht. Een grote vluchtelingenstroom ontstond richting Polen. Daarbij werd ook een ontroerende video online veel verspreid, waarbij een huilend jongetje met een tas in de hand over een weg loopt. Volgens meerdere berichten op Twitter en Facebook (hier, hier en hier), was het kind alleen. Maar klopt dat wel?

Beoordeling:

Volgens de Poolse grenswacht kloppen de berichten dat het jongetje alleen was niet. De 4-jarige stak samen met zijn gezin de grens over.

Feiten:

De beelden van het huilende jongetje gingen de wereld over, zowel op sociale media als bij nieuwsorganisaties. Zo liet CNN de beelden zien. Deze clip verschijnt nu ook in Facebook- en Twitterberichten. In het CNN-liveblog van 7 maart staat dat het jongetje 'blijkbaar alleen' was en voor een groep volwassenen uit loopt.

Volgens Straż Graniczna, de Poolse grenswacht, was het jongetje toch niet op zichzelf aangewezen. In een tweet schrijft de organisatie dat de 4-jarige Valerij niet alleen was, maar met zijn gezin. Zij staken de grens over bij Medyka. Daarbij delen ze een foto van wat lijkt op een beveiligingscamera. Hier is inderdaad het jongetje in de kleurige jas te zien.

De twee vrouwen en het andere jongetje op de foto zijn ook op het einde van het online gedeelde videofragment te spotten. Door op 0.20 seconden te pauzeren, is voor het jongetje de felroze jas, de paarse koffer en het andere kind met de blauwgroene rugzaak te zien. Zij liepen voor de 4-jarige uit. Hoewel een kind op de vlucht natuurlijk in iedere context tragisch is, was deze jongen dus in ieder geval niet alleen.

Het is overigens wel zo dat er kinderen alleen op de vlucht zijn. Zo kwam er eerder deze week een verhaal naar buiten van een 11-jarige jongen die zonder zijn moeder naar Slowakije was gevlucht. Zij bleef achter om voor haar oudere moeder te zorgen, zijn vader was al overleden. Op zijn hand stond het telefoonnummer van familie in Slowakije geschreven. Zij werden aan de grens direct gecontacteerd en konden het jongetje komen ophalen.

(Stand van zaken: 11/03/2022)

Links:


Twitterbericht (gearchiveerd)

Facebookbericht I (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookbericht II (gearchiveerd)

Facebookbericht III (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Engelse tweet (gearchiveerd)

Bericht bij CNN (gearchiveerd)

Over de Straz Graniczna (gearchiveerd)

Tweet Straz Graniczna (gearchiveerd)

Andere jongen vluchtte wel alleen (gearchiveerd)

UNHCR over vluchtelingen uit Oekraïne (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com