Onbekende soldate werd al in 2021 op de foto gezet

03.03.2022, 16:23 (CET)

Een foto van een vrouwelijke militair, die lachend met rode lippen de camera in kijkt, gaat rond op sociale media. Volgens berichten op Facebook en Twitter zou dit de Oekraïense 'First Lady', de vrouw van president Zelensky, zijn. Zij zou deelnemen aan de strijd aan het front. Andere berichten melden dat het de vrouw van de vice-president is.

Beoordeling:

Deze berichten kloppen niet. De foto werd in augustus 2021 gemaakt van een onbekende vrouwelijke soldaat bij een repetitie voor een militaire parade.

Feiten:

Allereerst een belangrijke toevoeging voor de berichten die melden dat dit de vrouw van de vice-president zou zijn: Oekraïne heeft geen vice-president. Er is naast president Zelensky wel een minister-president, dat is Denys Shmyhal.

De vrouw op de foto is dus geen echtgenote van een onbestaande vice-president. Het is evenmin de vrouw van de president. Een reverse image search onthult dat de afbeelding in twee beeldbanken staat: Alamy en Shutterstock. Volodymyr Zakharov legde de lachende soldate op 22 augustus 2021 vast. Dit was bij een repetitie voor de militaire parade die werd gehouden ter gelegenheid van dertig jaar onafhankelijkheid van Oekraïne. Het is niet bekend hoe de vrouw heet.

Het is dus zeker niet Olena Zelenska, de echtgenote van president Zelensky. Op foto’s van haar is te zien dat zij er heel anders uitziet. Zo heeft ze veel lichtere ogen.

De exacte locatie van Olena Zelenska is, om veiligheidsredenen, niet bekend. Volgens haar man is hij 'doelwit nummer één', en is zijn familie 'doelwit nummer twee'. Wel zou zij, net als de president, nog in Oekraïne zijn. Voor de bewering dat zij aan het front van de oorlog zou zijn is geen bewijs. Dit lijkt onwaarschijnlijk.

Ze deelde op 1 maart nog een bericht op Instagram waarin zij de vrouwen die wel aan het front vechten bedankte. "Mijn bewondering en buiging voor jullie, ongelooflijke landgenoten," schreef zij over de leden van onder andere de strijdkrachten en vrijwilligers.

Miss Oekraïne

In het bericht waarin onterecht wordt gezegd dat de soldate de vrouw van de vice-president is, staat ook nog een foto van Miss Ukraine Anastasiia Lenna. Zij deelde deze foto inderdaad zelf op haar Instagram, op 22 februari 2022. Dat is twee dagen voor de start van de oorlog in Oekraïne. In een latere post legt ze uit dat ze een 'airsoft'-speler is, een sport met geweren. "Ik ben geen militair," verklaart ze in het bericht.

(Stand van zaken: 03/03/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Twitterbericht (gearchiveerd)

Denis Shmyhal (gearchiveerd)

Foto bij Alamy (gearchiveerd)

Foto bij Shutterstock (gearchiveerd)

Foto Olena Zelenska (gearchiveerd)

Over Olena Zelenska (gearchiveerd)

Boodschap van Olena Zelenska (gearchiveerd)

Foto Anastasiia Lenna (gearchiveerd)

Boodschap Anastasiia Lenna (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com