Foto van geëmotioneerde soldaat werd gemaakt in het Verenigd Koninkrijk in 2019
3.3.2022, 16:08 (CET)
Op Facebook gaat een foto rond (hier gearchiveerd) van een vermeend Oekraïense soldaat. "Hartverscheurend", staat erbij. De jonge soldaat probeert duidelijk zijn tranen in bedwang te houden. Dat zou zijn vanwege de situatie waarin hij en zijn thuisland zich momenteel bevinden.
Beoordeling
Het bericht klopt niet. Te zien is niet een Oekraïense soldaat tijdens de invasie van zijn land door Rusland, maar een Britse soldaat in 2019. Die werd ingezworen tot hetzelfde regiment als waarin zijn broer in 2008 in Afghanistan het leven had gelaten.
Feiten
Het gaat hier niet om een Oekraïense soldaat die tegen de Russische invasie strijdt, maar om een Britse soldaat in 2019. De Britse tabloids The Sun en The Mirror schreven er destijds over. In hun artikelen is exact dezelfde foto terug te zien als die op Facebook rondgaat.
De soldaat heet Fin Doherty, die zelf zes jaar oud was toen zijn oudere broer tijdens een missie in Afghanistan om het leven kwam. Op achttienjarige leeftijd rondde Fin zijn opleiding af, en trad hij toe tot hetzelfde regiment – de luchtlandingstroepen – als zijn broer. De ceremonie was voor hem zodoende een emotioneel moment en dat is waar de foto van hem werd gemaakt. Hij ontvangt hier officieel de baret van zijn broer.
Op de oorspronkelijke foto is ook het embleem op de baret beter te zien. De luchtlandingstroepen van het Verenigd Koninkrijk gebruiken een parachute met daaromheen gespreide vleugels als symbool. Daarbovenop is met een kroon en een leeuw een verwijzing naar het Wapen van het Verenigd Koninkrijk te zien. Het embleem dat de Oekraïense soldaten van hetzelfde regiment gebruiken lijkt erop, maar is toch echt net anders.
Het zou heel goed kunnen dat er Oekraïense soldaten zijn die zich momenteel voelen zoals de Facebookgebruiker in een ogenschijnlijk vriendelijk bedoeld bericht schetst. Dit is echter een foto van een Britse soldaat uit 2019, die om hele andere redenen zijn tranen probeert te bedwingen.
(Stand van zaken: 03/03/2022)
Links
The Mirror in 2019 (gearchiveerd)
The Sun in 2019 (gearchiveerd)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com