Nepbericht zorgt voor hoax over journalist die twee keer zou zijn gestorven

02.03.2022, 14:08 (CET)

'You only live twice'. Het zou niet enkel de titel van een James Bondfilm zijn, maar ook wat er gebeurde met journalist Bernie Gore. CNN zou zijn dood twee keer hebben gemeld. Zowel in 2021 in Afghanistan, als een jaar later in Oekraïne Zo klinkt het tenminste op sociale media (hier en hier). 

Beoordeling

De berichten zijn nep en niet afkomstig van een authentiek CNN-account. De foto toont bovendien niet een journalist, maar een Amerikaanse YouTuber en Twitch-streamer genaamd Jordie Jordan.

Feiten

Er is al gelijk één grote visuele hint dat er iets niet klopt met de afbeeldingen. Er staat geen blauw vinkje achter de Twitterprofielen. Die blauwe vinkjes tonen aan dat het een authentiek en officieel account is, hetgeen hier dus ontbreekt. Dat hebben echte CNN-accounts op Twitter normaliter wel.

De accounts in de screenshots, @CNNUKR en @CNNAfghan, zijn ondertussen allebei geschorst. In een gearchiveerde versie van die eerste is te zien dat het account slechts 129 volgers had en in februari 2022 werd gecreëerd. Opnieuw iets dat wijst op dat er iets niet pluis is.

Daarnaast is de man in de foto een online gamer, geen journalist. De Amerikaan Jordie Jordan werd oorspronkelijk bekend op YouTube en is tegenwoordig te vinden op het streamingsplatform Twitch, waar hij op 27 februari nog actief was. Matt Dornic, hoofd van communicatie bij CNN, bevestigde aan Reuters ook dat de posts "complete fictie" zijn. Ook in augustus 2021, tijdens de overname door de Taliban van Afghanistan, circuleerde het bericht.

(Stand van zaken: 2/03/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Twitter over geverifieerde accounts (gearchiveerd)

@CNNUKR op Twitter en gearchiveerde versie

Geverifieerde accounts CNN, CNN International en CNN Breaking Newsop Twitter

Over Jordie Jordan (gearchiveerd)

Factcheck Reuters 2022 en 2021 (gearchiveerd hier en hier)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com