Huilende vader neemt afscheid van gezin dat naar Rusland geëvacueerd wordt

02.03.2022, 17:56 (CET), letztes Update: 03.03.2022, 14:36 (CET)

Het conflict in Oekraïne leidt tot veel menselijke drama's, waarvan beelden uitvoerig op sociale media gedeeld worden. Helaas worden er ook vaak beelden gedeeld waarvan de oorsprong niet duidelijk is. Meerdere Facebookgebruikers (hier, hier en hier) delen dit aangrijpend tafereel van een vader die afscheid neemt van zijn dochter. Hij zou gaan vechten met het Oekraïense leger tegen Rusland. Maar is dat wat we hier zien?

Beoordeling

De video toont een inwoner van de separatistische volksrepubliek Donetsk, wiens familie geëvacueerd wordt. De beelden dateren ook van voor de Russische inval in Oekraïne.

Feiten

De video toont een duidelijk geëmotioneerde vader die afscheid neemt van zijn dochter en vrouw, die op een bus stappen. De huilende man is voor veel mensen op sociale media dan ook een symbool voor de wreedheid van de oorlog en de dapperheid van het Oekraïense volk, dat zich verzet tegen het Russiche leger. De Oekraïense president Zelensky kondigde op 24 februari de algemene mobilisatie af. Het lijkt dus logisch dat deze vader dienstplichtig is en moet gaan vechten.

Echter, dat is niet wat hier te zien is. Deze video werd voor het eerst op Twitter gedeeld op 21 februari, 3 dagen voor de Russische invasie. Volgens de Twittergebruiker toont het beelden van een evacuatie uit Horlivka, een stad gelegen in de separatistische pro-Russische volksrepubliek Donetsk, in het oosten van Oekraïne. 

De leider van de separatistische gebieden rond Loegansk en Donetsk waren op vrijdag 18 februari begonnen met de evacuatie van burgers naar Russisch grondgebied. De burgemeester van Horlivka deelde de video zelf op 21 februari op zijn Vkontakte-pagina, met dezelfde uitleg bij. 

Op 00:21 is het logo van de busmaatschappij "OOO Горсвет" zichtbaar, een firma die inderdaad in Horlivka rijdt. Op 00:16 is boven de man ook "Premium Taxi" zichtbaar op het busraam. Deze woorden zijn, in hetzelfde lettertype zichtbaar op bussen, die volgens dit artikel werden ingezet bij de evacuatie van Horlivka. 

Het is niet helemaal duidelijk of de vader ook daadwerkelijk is gaan vechten tegen het Oekraïense leger, zoals de burgemeester dan weer beweert. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat het hier niet gaat om een Oekraïense vader die afscheid neemt van zijn gezin om tegen het Russische leger te gaan vechten. 

(Stand van zaken: 02.03.2022)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

VRT-liveblog (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

Horlivka op Google Maps (gearchiveerd)

Kaart van separatistische regio's Oekraïne (gearchiveerd)

Artikel Trouw (gearchiveerd)

Gearchiveerde website van de stad Horlivka

Vkontakte-post burgemeester Horlivka (gearchiveerd)

Regeling openbaar vervoer Horlivka (gearchiveerd)

gearchiveerd artikel evacuatie

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com