Video toont filmset in Birmingham 9 jaar geleden

28.02.2022, 16:38 (CET)

"De mainstream media wil niet dat je dit ziet over Oekraïne", leest het opschrift bij een video die via TikTok op Facebook is beland. Daarin is te zien hoe een menigte mensen paniekerig over een plein loopt. Even later is een filmploeg met camera te zien die de menigte instructies geeft en ze filmt. Maar toont dat echt een actuele in scène gezette gebeurtenis in Oekraïne?

Beoordeling

De video toont inderdaad een filmset, maar die heeft niets te maken met Oekraïne of het huidige conflict daar. In werkelijkheid toont het een opname voor de alienfilm 'Invasion Planet Earth' die uitkwam in 2020. De scène werd opgenomen in Victoria Square in Birmingham.

Feiten

De video toont inderdaad een filmset, maar daar stopt de waarachtigheid van de claim ook. De scènes werden gefilmd voor de film 'Invasion Planet Earth'. Die werd grotendeels gedraaid in Birmingham in het Verenigd Koninkrijk.

Deze specifieke scène werd gedraaid in Victoria Square in het centrum van de stad. De omgeving is goed herkenbaar op Google Maps. De menigte figuranten kwam uit de richting van Waterloo Street en doorkruisde zo Victoria Square. De filmploeg had de rug naar het stadhuis van Birmingham.

De film gaat over een alieninvasie op aard en kwam uit in 2020. Het project was 17 jaar in productie. Deze specifieke clip verscheen al op YouTube in 2013. Kortom, het heeft absoluut niets te maken met het huidige conflict in Oekraïne of de verslaggeving daarover.

(Stand van zaken: 01/03/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

IMDB-pagine 'Invasion Planet Earth' (gearchiveerd)

Video op YouTube met zelfde scène (gearchiveerd)

Google Maps: Victoria Square in Birmingham

Filmlocatie op Google Maps (gearchiveerd)

Birmingham Mail over de film en de productie ervan (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com