Video toont explosie in Chinese stad Tianjin in 2015

24.02.2022, 16:27 (CET)

Een beverige video (hier gearchiveerd) toont een nachtelijke stadsscène. Twee ontploffingen volgen elkaar in snel tempo op en al snel vult vuur het scherm. Op Facebook wordt de video gedeeld op 24 februari 2022 met in het bijschrift dat dit Oekraïne is. Dit is op de dag dat Russische troepen het land binnenvielen.

Beoordeling

In werkelijkheid is de video bijna 7 jaar oud. Het toont een explosie in een warenhuis in de Chinese stad Tianjin in augustus 2015. Het heeft dus helemaal niets te maken met de huidige gebeurtenissen in Oekraïne.

Feiten

Via een reverse image search wordt al snel duidelijk wat deze video echt toont: niet Oekraïne in 2022, maar China in 2015. Daar vond in de havenstad Tianjin een grote explosie plaats in een warenhuis op 12 augustus 2015. Exact dezelfde video is ook terug te vinden op het YouTubekanaal van de BBC. De beelden matchen volledig en dezelfde twee Engelstalige stemmen zijn te horen op de achtergrond.

In een warenhuis waar gevaarlijke chemische stoffen werden opgeslagen ontstond een explosie. Door aanhoudende droogte ontplofte een voorraad nitrocellulose. De daaropvolgende brand sloeg over naar (illegale) pakhuizen met ammoniumnitraat. De gevolgen waren groot: 173 mensen kwamen om het leven en er was massale materiële schade. Een dramatische gebeurtenis, maar die had niets te maken met Oekraïne en de actuele gebeurtenissen daar.

(Stand van zaken: 24/02/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Video van BBC (gearchiveerd)

NOS over nasleep ontploffing Tianjin (gearchiveerd)

Nu.nl over ontploffing Tianjin (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com