Video laat neergehaald vliegtuig in Libië zien in 2011

24.02.2022, 12:53 (CET)

Een video waarin een voorwerp uit de lucht valt gaat online rond op de ochtend dat Russische troepen op verschillende plekken Oekraïne binnentrekken. Het zou gaan om een Russische straaljager die uit de lucht is geschoten door Oekraïne (video gearchiveerd).

Beoordeling:

Dit klopt niet. Op de video is een neerstortend vliegtuig in een buitenwijk van de Libische stad Benghazi te zien. Het vliegtuig werd neergeschoten in maart 2011.

Feiten:

De video die in Nederland op onder andere Facebook wordt gedeeld, gaat ook rond op Twitter. Door in het Engels op Twitter te zoeken naar "Russian jet", is een tweet te vinden van BBC-journalist Shayan Sardarizadeh over dezelfde video. Hij schrijft dat het hier niet gaat om een Russisch vliegtuig, maar om een oorlogsvliegtuig van de Libische overheid, dat in 2011 door Libische rebellen werd neergehaald bij Benghazi.

De video is te vinden op het Youtubekanaal van het Britse Channel 4 en werd op 19 maart 2011 gepubliceerd. "Een vliegtuig lijkt te zijn neergeschoten boven Benghazi," leest de beschrijving. Het is duidelijk dezelfde video als die nu rondgaat en waarbij onterecht wordt geclaimd dat het hier om een Russisch vliegtuig gaat. Dit is onder meer te zien aan de omhooglopende weg die bij de inslag van het vliegtuig links te zien is. Ook de schreeuwen en kreten die te horen zijn, komen overeen.

Foto’s van persbureau AP uit 2011 bevestigen dit ook. Fotograaf Anja Niedringhaus legde de crash destijds vast. In meerdere foto’s (hier en hier) is diezelfde weg aan de linkerkant te zien.

(Stand van zaken: 24/02/2022)

Links:

Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

Tweet Shayan Sardarizadeh (gearchiveerd)

Video Channel 4 (gearchiveerd)

AP foto I (gearchiveerd)

AP foto II (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com