Tijdlijn op website Europese Commissie toont gebeurtenissen in 2021

23.02.2022, 16:00 (CET)

De Europese Commissie zou volgens Facebookgebruikers al helemaal hebben uitgedacht welke stappen het EU COVID-certificaat vanaf dit voorjaar zal doorlopen. "Ze hebben hun agenda al klaar" en "hier een kijkje in de nabije toekomst!", schrijven zij bij een afbeelding van een tijdlijn (hier, hier en hier).

Beoordeling:

Het klopt niet dat deze tijdlijn in de toekomst wordt uitgerold. Alles hierop is namelijk vorig jaar al gebeurd. Het is een overzicht van de stappen die de EU sinds januari 2021 zette om het Europees coronapaspoort op te zetten en in te voeren.

Feiten:

De tijdlijn die online wordt gedeeld komt van de website van de Europese Commissie. Het is onderdeel van de pagina over het Europees digitaal coronacertificaat. Hierop staat alle informatie over deze internationaal erkende QR-code verzameld.

De tijdlijn toont niet een agenda voor dit jaar, maar enkel de stappen die al zijn gezet. Zo staat bij de eerste datum, 27 januari: "Het overleg dat de Commissie sinds november 2020 met de lidstaten binnen het e-gezondheidsnetwerk voert, mondt uit in afspraken over een digitaal vaccinatiecertificaat."

Wie zoekt op die datum en 'e-gezondheidsnetwerk' komt al uit op een bericht van de EU waarin zowel deze gebeurtenis, als die van 17 maart staan. De Europese Commissie kwam namelijk op 17 maart 2021 met het voorstel voor een 'digitaal groen certificaat'. In dit bericht staat ook dat op 27 januari 2021 al 'richtsnoeren' waren goedgekeurd voor vaccinatiecertificaten.

Ook de andere gebeurtenissen in de tijdlijn zijn stuk voor stuk van vorig jaar. Bijvoorbeeld het live gaan van de EU-gateway in juni 2021 en het invoeren van het Europese coronapaspoort op 1 juli 2021.

Het is inderdaad wat verwarrend dat de Europese Commissie geen jaartallen in deze tijdlijn heeft gezet, tijdens een meerjarige pandemie. Het is daarentegen geen bewijs van een vooropgezet plan of agenda voor het aankomende jaar.

Eerder ging ook al het gerucht rond dat de EU later dit jaar de QR-code zou gaan verplichten. Verplichte vaccinatie zou dan bovendien in het pakket zitten. Dit is niet waar, liet Deutsche Presse-Agentur (dpa) al zien. Het gaat allereerst om een voorstel dat nog niet is aangenomen. Als het in de huidige vorm wordt aangenomen, mogen EU-landen nog altijd zelf bepalen of zij het gebruik van een coronatoegangsbewijs nodig achten. Bovendien blijven een herstel- en testbewijs geldige alternatieven voor vaccinatie.

(Stand van zaken: 23/02/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Pagina EC over Digitaal COVID Certificaat (gearchiveerd)

Bericht EC 17 maart 2021 (gearchiveerd)

Over het live gaan van EU-Gateway (gearchiveerd)

Over invoering coronabewijs op 1 juli (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com