Fout in tv-reportage leidt tot hoax over coronabehandeling van Britse koningin
22.2.2022, 14:13 (CET)
Ook de Britse koningin Elizabeth II ontkomt niet aan een coronabesmetting. Zondag 20 februari werd bekend dat zij positief is getest op COVID-19. Maar volgens een gerucht dat online rondgaat, zou zij worden behandeld met ivermectine. "Zo de high class mag het goede en het gepeupel moet maar de t.r.ng krijgen (sic)," schrijft een Facebookgebruiker.
Beoordeling:
Dit klopt niet. Het gerucht ontstond na een fout in een Australische reportage. Hierin werd onterecht een doosje met het medicijn Stromectol getoond, waar ook ivermectine in zit. De nieuwszender en de dokter uit de reportage bevestigen dat het hier gaat om een menselijke fout waar twee namen van medicatie door elkaar werden gehaald. In de reportage werd bovendien niet beweerd dat de koningin deze medicatie kreeg.
Feiten:
In het Facebookbericht staat een afbeelding waarop het doosje Stromectol te zien is, met nog een schermafbeelding van de kop 'News Report Accidentally Reveals Doctors Giving "Banned" COVID Treatment to the Queen". Die kop leidt naar een video van The Charlie Kirk Show op het videoplatform Rumble. Dezelfde video en screenshots ervan zijn ook al veelvuldig gedeeld op Twitter.
Het blijkt te gaan om een fragment uit een reportage van het Australische nieuwsprogramma A Current Affair. Aan het woord komt dr. Mukesh Haikerwal. Deze arts raadt volgens de voice-over aan dat een coronapatiënt met de leeftijd van de koningin in quarantaine gaat. "Ook kunnen zij wellicht profiteren van nieuwe medicijnen die op dit moment voor hogerisicopatiënten zijn goedgekeurd en worden gebruikt in Australische ziekenhuizen." Terwijl dit wordt gezegd, komt een flesje met Sotrovimab en daarna een doosje Stromectol in beeld.
Het doosje Stromectol, waar volgens de verpakking 3 mg ivermectine in zit, is daarentegen niet goedgekeurd voor gebruik bij behandeling van een coronabesmetting. Het blijkt hier te gaan om een fout van de nieuwszender. Dit legt het programma ook uit in een opheldering: "Het beeld werd in de reportage opgenomen als een resultaat van een menselijke fout," schrijft A Current Affair. "We benadrukten een goedgekeurd medicijn genaamd Sotrovimab en het verslag liet per ongeluk een beeld van Stromectol zien – een product waar ivermectine in zit."
Het programma laat weten dat het niet de bedoeling was om te insinueren dat de arts in kwestie dit medicijn aanraadde en dat aan hem excuses is aangeboden. Bovendien verklaart het programma dat zij niet beweren dat de koningin ivermectine gebruikt.
De originele reportage heeft A Current Affair inmiddels van al zijn eigen platformen verwijderd. Een nieuwe versie, zonder het onjuiste beeld, staat inmiddels wel weer online.
Dr. Mukesh Haikerwal, die in de reportage aan het woord kwam, deelt op Twitter een lijst met behandelingen die wél zijn goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19. Hier staat inderdaad Sotrovimab wel op, maar Stromectol niet. Ook in de EU is Sotrovimab, onder de medicijnnaam Xevudy, goedgekeurd voor behandelingen van COVID-19.
Het gebruik van Stromectol, of enig ander medicijn met ivermectine als werkend bestanddeel, is niet bewezen effectief in de bestrijding van COVID-19. Er wordt nog altijd veelvuldig onderzoek gedaan naar mogelijke medicatie tegen het virus.
Het gerucht dat de Britse koningin het middel zou krijgen is dus gebaseerd op deze onhandige verwisseling van twee medicijnen in een tv-reportage. Hierin beweren dr. Haikerwal of The Current Affair overigens nergens dat de medicijnen die worden genoemd ook echt aan de koningin zijn voorgeschreven. Haikerwal benoemt deze alleen als opties bij de behandeling van hoge risicopatiënten, waar een 95-jarige monarch zeker onder kan worden geschaard. Ook Buckingham Palace repte zelf niet over welke behandeling de koningin wel of niet ondergaat. "Ze wordt gemonitord en alle relevante protocollen worden gevolgd", meldde het paleis.
(Stand van zaken: 22/02/2022)
Links:
Facebookbericht (gearchiveerd)
Over coronabesmetting koningin (gearchiveerd)
Video op Rumble (gearchiveerd)
Tweet I (gearchiveerd)
Tweet II (gearchiveerd) (video gearchiveerd)
Over Stromectol (gearchiveerd)
Farmaceut Merck over Stromectol (gearchiveerd)
Opheldering A Current Affair (gearchiveerd)
Nieuwe versie reportage (gearchiveerd)
Tweet dr Mukesh Haikerwal (gearchiveerd)
Lijst goedgekeurde medicijnen (gearchiveerd)
EMA over goedgekeurde sotrovimab (gearchiveerd)
Over onbewezen werking ivermectine bij COVID-19 (gearchiveerd)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com