'Geheime' opname Klaus Schwab is officiële video van het WEF

18.02.2022, 17:30 (CET)

Een Facebookgebruiker deelt een video waarop een smartphone te zien is die een video afspeelt. Dit zogezegd om censuur te voorkomen. De video toont namelijk World Economic Forum-oprichter Klaus Schwab. Wat hij zegt zou door een klokkenluider met een verborgen camera zijn opgenomen. Volgens iemand in de commentaren somt Schwab hier op wie ze "al in hun zak hebben". Ook in deze post wordt gesteld dat Schwab hier opsomt wie "ze al hebben". 

Beoordeling

Deze video werd niet met een verborgen camera opgenomen, maar met volledig medeweten van Klaus Schwab. Deze somt het type mensen en de organisaties op waarmee het WEF samenwerkt, niet welke ze "in hun zak hebben". 

Feiten

Klaus Schwab is de oprichter van het World Economic Forum en een geliefd doelwit van complottheorieën. Deze keer zou een klokkenluider stiekem hebben opgenomen terwijl hij uitlegt wie hij (en het WEF) allemaal 'in zijn zak heeft'. Maar ook hier blijkt de realiteit net anders. 

De video die gedeeld wordt is van redelijk slechte kwaliteit. Dat lijkt aan te sluiten bij de claim dat deze video met verborgen camera opgenomen is en vervolgens verspreid is door een klokkenluider die het oneens is met Klaus Schwab en het WEF. Echter: Een langere versie van de video is te vinden op het officiële Youtube-kanaal van het WEF, geplaatst in 2007.

Dat het hier om het officiële kanaal van het WEF gaat, is te zien aan het vinkje achter de naam. Als het echt om een verborgen opname zou gaan, met informatie die Klaus Schwab niet naar buiten wil, wordt het waarschijnlijk niet verspreid via een kanaal van het WEF. Maar hoe zit het met de inhoud? Zien we hier Klaus Schwab opsommen wie hij allemaal "in zijn zak heeft"?

In de eerste minuut van de video vraagt de cameraman aan Schwab of hij het hoofdkwartier van het WEF wil laten zien en uitleg wil geven over de activiteiten van de organisatie. Dat is dan ook wat Schwab doet. Op 3:42 vraagt de cameraman wie de mensen zijn met wie het WEF samenwerkt (stakeholders) en daar begint de video die op Facebook wordt gedeeld. 

Schwab schept hier dus niet op over wie hij en het WEF allemaal controleert. Hij maakt een opsomming van het type personen en organisaties waar het WEF mee samenwerkt. Claims rond deze video werden ook al ontkracht door de Georgische factcheckers van Myth Detector en de Nederlandse journalist Rudy Bouma

(Stand van zaken: 18.02.2022)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Klaus Schwab (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Youtubevideo (gearchiveerd)

Verificatie Youtube-kanaal (gearchiveerd)

Stakeholders (gearchiveerd)

Factcheck Myth Detector (gearchiveerd)

Tweet Rudy Bouma (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com