CEO Moderna verkocht legaal een fractie van zijn aandelen

18.02.2022, 17:53 (CET)

De CEO van Moderna, Stéphane Bancel, zou in februari 2022 zijn aandelen verkocht hebben én zijn Twitteraccount verwijderd hebben. Op sociale media wordt beweerd dat hij zijn aandelen 'dumpt'. Volgens een andere gebruiker zou het zelfs over 400 miljoen aandelen gaan. "De ratten verlaten het schip", zegt een screenshot van een tweet daarover. Maar is dat ook zo?

Beoordeling

Bancel verkocht inderdaad recent aandelen, maar de berichten daarover zijn misleidend. Het gaat om een kleine fractie van zijn totaal portfolio a rato van een paar miljoen. Geen 400 miljoen en niet al zijn aandelen dus. Dat doet hij sytematisch sinds 2019 en kan dan ook niet gelinkt zijn aan enige recente ontwikkeling. Zijn Twitteraccount daarentegen ging wel degelijk op de schop.

Feiten

Als CEO van farmaceut Moderna heeft Bancel een aardige stapel aandelen in het bedrijf. In totaal gaat het om meer dan 21 miljoen aandelen met een geschatte waarde van 3,5 miljard dollar. Hij heeft ook nog miljoenen aandelenopties, alles samen goed voor 31 miljoen.

Een fractie daarvan verkoopt hij al sinds 2019 systematisch, nog voor het begin van de coronapandemie en ruim voor de uitrol van het coronavaccin van Moderna. Dat doet hij via het mechanisme in een Amerikaanse federale wet, regel 10b5-1. Dat is een legale manier waarop bestuursleden aandelen van het bedrijf waar ze werken kunnen verkopen.

Belangrijke context hier is ook dat Bancel slechts een fractie van zijn aanzienelijke hoeveelheid aandelen verkoopt. Zo verkocht hij op 11 februari 2022 10.000 aandelen voor 1.8 miljoen dollar. Dat is een flink bedrag, maar zelfs met periodieke verkopen aan een variabele prijs zou het een tijdje duren voor hij al zijn aandelen zou verkocht hebben: 16 jaar om precies te zijn. Daarnaast zit het bedrag nog lang niet op het niveau van 400 miljoen verkochte aandelen.

Verder dateert Bancels 10b5-1-plan al van december 2018 en kan dus niet gelinkt zijn aan enige recente ontwikkelingen. Dat bevestigde Bancel, een Fransman, ook in een interview met de Franse zender BFMTV. Elke week op woensdag en donderdag verkoopt hij op geautomatiseerde wijze dezelfde hoeveelheid. Dit al sinds 2019, aldus Bancel.

Bancel verwijderde persoonlijk Twitteraccount

Het Twitteraccount van Bancel verdween daarentegen wel degelijk. Zijn persoonlijk account, @sbancel, werd nu en dan vermeld in een tweet door het Twitteraccount van Moderna zelf. Dat account bestaat nu inderdaad niet meer. De recentste gearchiveerde versie van toen het account nog actief was dateert van november 2021. Het toont weinig activiteit: tweets uit 2019 zijn duidelijk zichtbaar bovenaan de tijdslijn.

En dat lijkt dan ook de reden te zijn, zoals Bancel toelichtte in datzelfde interview met BFMTV. "Ik heb mijn Twitteraccount al sinds 2019 niet meer gebruikt. Ik heb het recent verwijderd. Ook Facebook en Instagram heb ik verwijderd."

(Stand van zaken: 18/02/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Over Regel 10b5-1 (gearchiveerd)

10b5-1-plan van Bancel (gearchiveerd)

Interview Bancel met BFMTV (gearchiveerd)

Artikel Yahoo Finance over Bancels verkoop van aandelen (gearchiveerd)

Twitteraccount Stephane Bancel

Tweet Moderna met vermelding account Bancel (gearchiveerd)

Gearchiveerde versie Twitteraccount november 2021

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com