Bericht met vermeende uitspraak Jesse Klaver over privébezit is verzonnen

17.02.2022, 16:29 (CET), letztes Update: 18.02.2022, 11:28 (CET)

Op Facebook gaat de claim rond (hier gearchiveerd) dat GroenLinks-voorman Jesse Klaver privébezit zou willen afschaffen. "Als ik de verkiezingen win, schaf ik privébezit af," zo wordt uit de mond van het Tweede Kamerlid opgetekend. De gebruiker legt direct de link naar één van de partijen waar GroenLinks ooit uit ontstaan is: de Communistische Partij van Nederland.

Beoordeling

Het nepnieuws stamt uit oktober 2020, in aanloop naar de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Jesse Klaver heeft dit echter nooit gezegd, bevestigde zijn woordvoerder. Het strookt ook niet met het verkiezingsprogramma van GroenLinks destijds.

Feiten

De claim wordt gedeeld in de vorm van een screenshot van een artikel, waarin het voornemen privébezit af te schaffen als quote van Jesse Klaver wordt opgetekend. Blijkens een tweet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ging de claim rond in oktober 2020, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Uit de screenshot die het CIDI deelt is af te leiden dat het gaat om een artikel op Medium.com.

Dat artikel is echter inmiddels door de auteur verwijderd, waarschijnlijk omdat het hier desinformatie betreft. Dat bevestigde ook de woordvoerder van Klaver aan dpa (Deutsche Presse-Agentur). "Dit is inderdaad fake nieuws", klinkt he.

Als Jesse Klaver deze opmerkelijke uitspraak werkelijk gedaan zou hebben, zou dat op politieke redacties van verschillende media groot nieuws zijn. Er is echter geen enkel ander medium te vinden dat dit uit de mond van Klaver optekent. De enige verwijzing en screenshots die hier op internet van te vinden zijn, leiden allemaal naar het verwijderde artikel op Medium.com.

Privébezit afschaffen – voor zover mogelijk – strookt bovendien niet met het verkiezingsprogramma dat GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 had opgesteld. In het hele programma zijn de termen privé-eigendom of privébezit niet terug te vinden. Wel wordt er, op pagina 53, gesproken over het zwaarder belasten van grote vermogens. Ook wil GroenLinks erfbelasting afschaffen voor gewone huishoudens en grote erfenissen juist zwaarder belasten.

Het komt echter allemaal niet in de buurt van het afschaffen van privébezit. Wel klopt het dat GroenLinks – deels – afstamt van de Communistische Partij van Nederland (CPN).

(Stand van zaken: 17/02/22)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet CIDI (gearchiveerd)

Verwijderde artikel (gearchiveerd)

Verkiezingsprogramma GroenLinks 2021 (gearchiveerd)

Geschiedenis GroenLinks (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com