Lord Voldemort belaagde jonge patiënten tijdens openingsceremonie Olympische Spelen in Londen

16.02.2022, 14:38 (CET)

Op Facebook gaan foto’s rond (hier en hier; hier en hier gearchiveerd) van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen, in 2012. Te zien zijn een "gigantische reus in het zwart met een naald in de hand, de dansende verplegers en ziekenhuisbedden gevuld met kinderen". Het beeld zou vanaf 2020 realiteit zijn geworden en aantonen dat de coronapandemie een vooropgezet plan is.

Beoordeling

Te zien is geen gigantische reus met een naald in de hand, maar Harry Potter-personage Lord Voldemort met een toverstok. Hij maakte samen met andere fictionele slechterikken, zoals Kapitein Haak, onderdeel uit van een eerbetoon aan de Britse gezondheidszorg, de 'National Health Service', en de Britse kinderliteratuur tijdens de vier uur durende openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen van 2012.

Feiten

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen van 2012 was een bijzondere: het was een tentoonstelling van zo’n beetje alles dat Groot-Brittanië de wereld had gegeven. David Beckham die de olympische vlam komt brengen, James Bond die Queen Elizabeth II zogenaamd per parachute aflevert, Mr. Bean die Chariots of Fire speelt, een optreden van Monty Python en natuurlijk: Lord Voldemort, de wereldberoemde slechterik uit de Harry Potter-reeks.

De performance waarvan Voldemort onderdeel uitmaakt is vanaf omstreeks 44 minuten te zien in de openingsceremonie. In de beschrijving die door de organisatie van de Olympische Spelen op de website is geplaatst, is te lezen wat er in deze scène gebeurt: onder begeleiding van muziek van Mike Oldfield wordt een eerbetoon gebracht aan de - toen nog - veelgeprezen Britse National Health Service (NHS) en de Britse kinderliteratuur.

Op de ziekenhuisbedden liggen kinderen. Speciale genodigden waren patiëntjes en medewerkers van een kinderziekenhuis in Londen. Als dit een vooruitblik op de acht jaar later aanstaande coronapandemie was, zou het zeer matig uitgevoerd zijn: door corona kwamen vooral ouderen en kwetsbaren in het ziekenhuis, niet kinderen.

De scène begint met vrolijke muziek en feest onder medewerkers en patiënten. Dan valt de avond over het ziekenhuis en gaan de jonge patiëntjes naar bed. Terwijl ze in slaap vallen, leest Harry Potter-auteur J.K. Rowling de opening van de originele versie van Peter Pan voor. Daarna begint de nacht in het ziekenhuis, en komen volgens de commentator enkele van de "grootste villains" uit de Britse literatuur tevoorschijn.

Onder meer Kapitein Haak en You-Know-Who terroriseren het ziekenhuis. Te zien is dus niet een "reus met een naald", maar Harry Potter-slechterik Lord Voldemort met een toverstok. Voldemort heeft historisch gezien overigens geen goede ervaring met pogingen om kinderen iets aan te doen. Uiteindelijk worden de boemannen dan ook verslagen door 'nannies' uit de boekenreeks Mary Poppins.

De hele scène is dus een eerbetoon aan het Britse gezondheidssysteem, dat een aanval van een bundeling van slechterikken uit de Britse kinderliteratuur overleeft. Tenzij je gelooft dat Lord Voldemort en Kapitein Haak achter de coronapandemie zitten, is het geen vooruitblik op hetgeen de mensheid sinds 2020 in z’n greep houdt. Al is een vergelijking tussen de pandemie en de terugkeer van de 'Dark Lord' natuurlijk snel gemaakt.  

(Stand van zaken: 16/02/22)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Openingsceremonie Olympische Spelen 2012

David Beckham brengt de vlam

Aankomst James Bond en Queen Elizabeth (gearchiveerd)

Mr. Bean speelt Chariots of Fire (gearchiveerd)

Eric Idle namens Monty Python

Performance met Voldemort (gearchiveerd)

Beschrijving openingsceremonie website Olympische Spelen (gearchiveerd)

Mike Oldfield op Spotify (gearchiveerd)

Great Ormond Street Hospital bij de openingsceremonie (gearchiveerd)

IMDB over J.K. Rowling (gearchiveerd)

Oorspronkelijke Peter Pan op Bol.com (gearchiveerd)

Kapitein Haak op Disney Fandom (gearchiveerd)

Lord Voldemort op Wizarding World (gearchiveerd)

Voldemort's aanval op Godric's Hollow (gearchiveerd)

Mary Poppins op Amazon (gearchiveerd)

COVID-19 en de terugkeer van Voldemort (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com