Twijfelachtige studie is geen bewijs dat er hiv-virus in het coronavirus zit

16.02.2022, 17:29 (CET)

Het spike-eiwit van het SARS-CoV-2-virus, en dus ook de verschillende coronavaccins, zou het hiv-virus bevatten. Een Amerikaanse man genaamd Richard Fleming vertelt exact dat in een video die wordt gedeeld op Facebook (o.a. hier en hier). Hij verwijst ook naar de Franse viroloog Luc Montagnier, de mede-ontdekker van het hiv-virus. Hij zou dit namelijk ontdekt hebben. "Waarom zit er HIV in de prikjes?" vraagt iemand zich af. Maar is dat effectief zo?

Beoordeling

Er is geen hiv-virus aanwezig in de genetische sequentie van het SARS-CoV-2-virus. Die claim is zo oud als de pandemie en gaat terug op een ondertussen teruggetrokken pre-print van een studie en ook Luc Montagnier herhaalde die foute claim.

Feiten

De video in kwestie dateert van juni 2021 en werd gefilmd in Dallas, Texas tijdens 'Event 2021' waarop Fleming een spreker was. Maar de claim zelf dateert van helemaal in het begin van de coronapandemie, in februari 2020. Het was toen al het onderwerp van meerdere factchecks, waaronder van Health Feedback.

Alles gaat terug op een pre-print van een studie die later ook weer ingetrokken werd. De paper onderging dus geen peer-review en werd ingetrokken na kritiek van andere wetenschappers. De studie identificeerde 4 invoegingen in het SARS-CoV-2-virus die identiek of gelijkaardig zijn aan structurele eiwitten van het hiv-virus.

Maar dat was nogal kort door de bocht. Die invoegingen komen namelijk ook in vele andere organismen voor, waaronder in de parasiet die malaria veroorzaakt. Het probleem is dat ze een hele korte proteïnesequentie namen om de vergelijking te maken, hetgeen makkelijk vals positieven kan opleveren. Kortom, de paper werd niet goed wetenschappelijk onderbouwd en kan dus ook niet dienen als degelijke basis om zulke uitspraken te doen.

Die claim ging specifiek over het coronavirus, niet de coronavaccins. Maar als de claim niet opgaat voor het coronavirus dan ook niet voor de vaccins. Die bevatten immers instructies voor het lichaam om zelf het spike-eiwit aan te maken en zo antistoffen te ontwikkelen.

Montagnier

Ook Franse viroloog Luc Montagnier, die recent overleed, herhaalde die claim. Het was echter niet zijn werk dat direct achter deze claim zat, zoals Fleming zegt in de video. Montagnier won de Nobelprijs voor Geneeskunde als mede-ontdekker van het hiv-virus. Maar in de laatste jaren van zijn leven deed hij verschillende uitspraken zonder wetenschappelijke basis, zoals hier. Hij sugereerde onder andere nog dat de coronavaccins nieuwe varianten veroozaken.

Fleming

Ook Richard Fleming zelf heeft geen onbesproken voorgeschiedenis. Hij werd veroordeeld wegens gezondheidszorgfraude en verloor zijn artsenvergunning. Door de FDA werd hij ook uitgesloten van deelname aan klinische studies van medicijnen. Sinds het begin van de coronapandemie verspreidt hij desinformatie, waaronder over de coronavaccins.

(Stand van zaken: 16/02/2022)

Links

Facebookpost I, II, III en IV (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)

Gearchiveerde video

Factcheck Health Feedback Luc Montagnier en HIV en SARS-CoV-2 (hier en hier gearchiveerd)

Paper aan basis van claim (gearchiveerd)

Artikel Forbes over de paper (gearchiveerd)

FBI over veroordeling fraude Fleming (gearhiveerd) en uitsluiting door de FDA (gearchiveerd)

NOS overlijden Luc Montagnier (gearchiveerd)

CBG MEB hoe werken de coronavaccins (gearchiveerd)

Lead Stories FLeming en Pfizervaccin (gearchiveerd)

Factcheck USA Today virusvarianten (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com