Geen bewijs dat politiemensen in beslag genomen brandstof (moesten) terugbrengen

11.02.2022, 11:00 (CET)

Op Facebook gaat een claim rond (hier en hier; hier en hier gearchiveerd) dat een rechter in Ottawa de lokale politie zou hebben bevolen om van de truckers in beslag genomen brandstof terug te geven. Op video’s zou te zien zijn hoe de politie jerrycans met brandstof terug komt brengen.

Beoordeling

Het bericht klopt niet. In de video die zou moeten aantonen dat politiemensen jerrycans met brandstof brengen, zijn geen politiemensen te zien. Voor de bewering dat de rechter dit aan de politie heeft opgelegd, is geen enkel bewijs te vinden. De politie laat desgevraagd aan dpa weten dat ze de brandstof niet hebben teruggebracht. Wel zijn er video’s waarin de brandweer wordt opgeroepen om brandstof te brengen en van burgers die brandstof komen brengen.

Feiten

Allereerst: het klopt wel dat de lokale politie de brandstof van truckers afnam, klaarblijkelijk als een strategie om de demonstratie een halt toe te roepen.

Dan de claim: wie via Google zoekt naar meer informatie hierover, komt geen enkel bericht van gevestigde Canadese media tegen. Het ‘nieuws’ wordt enkel gebracht via websites die bol staan van complottheorieën. De één verwijst weer naar de ander als bron, maar uiteindelijk stelt ‘Creative Destruction Media’ dat dit nieuws door ‘Citizens Free Press’ gebracht is, een website waar eveneens veel complottheorieën terug te vinden zijn.

Het is opvallend dat dit als bron wordt aangehaald, daar het ‘artikel’ van Citizens Free Press niet eens eigen regels tekst bevat. Er is enkel een YouTubevideo met als kop ‘Politie Ottawa brengt alle brandstof die ze van truckers hebben gepakt terug’ en een tweet die stelt dat dit door de rechter opgelegd is. De twitteraar heeft in diens biografie staan geen nepnieuws te brengen, maar noemt geen bron voor de gedeelde informatie. Gebruikers vragen erom in de reacties, maar worden enkel op dezelfde YouTubevideo als uit het artikel van Citizens Free Press getrakteerd.

Probleem van die video: er zijn weliswaar jerrycans te zien en mensen die extra jerrycans komen brengen, maar geen politiemensen. Dit is dus op geen enkele manier bewijs dat de jerrycans door de politie teruggebracht worden. Zeker niet als je bedenkt dat nota bene in hetzelfde artikel van Citizens Free Press een video wordt gedeeld waarin een vrijwillige brandweerman collega’s van de brandweer oproept brandstof naar de truckers in Ottawa te brengen.

En op weer andere beelden is te zien hoe burgers massaal jerrycans met brandstof naar de truckers komen brengen. Het lijkt dus iets waarschijnlijker dat de jerrycans in de video die door Citizens Free Press wordt gedeeld, afkomstig zijn van burgers in plaats van politiemensen. Dpa zocht daarom contact met de politie in Ottawa. Zij laten weten dat ze geen in beslag genomen spullen, waaronder brandstof, hebben teruggegeven aan de truckers.

Het lijkt hier dus te gaan om een klassiek geval van nepnieuws, geïnitieerd door een twitteraar die naar eigen zeggen geen nepnieuws verspreidt en een YouTubevideo die niet de hoge verwachtingen van de kop waarmaakt.

(Stand van zaken: 10/02/22)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd; video hier)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Politie pakt brandstof af (gearchiveerd)

‘Artikel’ Creative Destruction Media (gearchiveerd)

‘Artikel’ Citizens Free Press (gearchiveerd)

Tweet met claim (gearchiveerd)

YouTube-video brandstof (gearchiveerd)

YouTube-video brandweerman (gearchiveerd)

Burgers brengen brandstof (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com