Canadees Ronald McDonald Huis: "Geen familie zal ooit worden uitgezet uit ons huis"
10.2.2022, 11:40 (CET)
Een video waarin een vader verhaal gaat halen over een brief die hij ontving van het Ronald McDonald Huis gaat de wereld over. De man heeft een vierjarig zoontje met leukemie en ontving een brief van het Ronald McDonald Huis waarin staat dat iedereen boven de vijf jaar gevaccineerd moet zijn tegen COVID-19 om er te kunnen verblijven of werken. "Het Ronald McDonald huis in Canada zet nu kinderen met 'leukemie' en andere ernstige ziekten op straat, als ze niet geïnjecteerd zijn met het Covid-vaccin," zetten Nederlandse Facebookgebruikers bij de video van de vader (hier en hier).
Beoordeling:
De situatie in kwestie is complex en niet zo zwartwit als hier wordt voorgedaan. Er mist essentiële context in dit verhaal. Zo geldt er een uitzondering op de vaccinatieplicht voor zieke kinderen die onder behandeling zijn en daardoor het vaccin niet kunnen krijgen. Het goede doel zegt families die niet gevaccineerd zijn bovendien te helpen met het vinden van alternatieve accommodatie. Deze families worden dus niet echt op straat gezet.
Feiten:
Het Ronald McDonald Huis is een wereldwijde non-profit organisatie waar families van zieke kinderen, die behandeling ondergaan in een nabijgelegen ziekenhuis, kunnen verblijven. Daardoor kunnen zij dicht bij elkaar blijven.
De man in de online gedeelde video legt uit dat ze een brief hadden ontvangen die hij een 'uitzettingsbevel' (eviction notice) noemt. Iedereen boven de vijf jaar die niet is gevaccineerd zou uit het Ronald McDonald Huis worden gezet. Hij gaat vervolgens in gesprek met een medewerker om te vragen hoe dit zit. "Dus aan het einde van de maand, wordt mijn vierjarige jongen eruit gezet, omdat we niet het vaccin hebben gehad?" vraagt hij. "De ouders," antwoordt de medewerker.
Families die verbleven in het Ronald McDonald Huis in de provincie British Columbia kregen inderdaad halverwege januari een brief met een mededeling over de vaccinatie. Deze werd ook op Twitter gedeeld.
In het vaccinatiebeleid op hun website legt RMHC British Columbia uit dat het besluit van een vaccinatiemandaat geldt voor iedereen die in het huis werkt, verblijft of op bezoek is. Dit is "op aanbeveling van onze lokale publieke gezondheidsdivisie," legt de organisatie uit. In het huis verblijven zieke, kwetsbare kinderen, waar een besmetting met het coronavirus erg gevaarlijk voor kan zijn. Het RMHC (Ronald McDonald House Canada) neemt daarom strenge maatregelen.
Uitzonderingen
De verontwaardiging van de Nederlandse Facebookgebruikers die zeggen dat kinderen met leukemie en andere ernstige ziekten op straat staan als ze niet gevaccineerd zijn, is bovendien niet gegrond. De organisatie legt uit dat kinderen die behandeling ondergaan en daardoor niet gevaccineerd kunnen worden, automatisch een vrijstelling krijgen. Vrijstellingen om andere redenen kunnen ook worden aangevraagd en worden dan per geval bekeken.
Bovendien benadrukt RMHC dat zij families zullen ondersteunen die door het beleid een andere accommodatie nodig hebben, indien zij bij de uiterste datum niet minstens één coronaprik hebben gehad. "Geen familie zal ooit worden uitgezet uit ons huis," schrijft RMHC.
Tegen persbureau AP voegt een woordvoerder nog toe dat de organisatie "de beste alternatieve accommodatie voor de families zal bepalen en zal zorgen dat zij geen financiële problemen ondervinden als resultaat". Alternatieven kunnen bijvoorbeeld hotelkamers of andere opvanglocaties voor families in dezelfde regio zijn.
Beleid verschilt per locatie
Dit beleid is niet in heel Canada van kracht. Zo heeft de tak van RMHC in de provincie Saskatchewan op de website staan dat zij "zorg voor alle families, ongeacht vaccinatiestatus" zal blijven bieden. In Toronto verblijven alle families eerst in isolatieappartementen, om zo ook zowel gevaccineerde als ongevaccineerde families veilig binnen te kunnen laten.
In andere huizen, zoals in Ottawa en Alberta is vaccinatie net als in British Columbia voor verblijvende families een vereiste. De afdeling in Alberta schrijft bovendien dat dit bekend is bij de gezondheidsdiensten in de regio. Families die na het invoeren van het vaccinatiemandaat een plek om te verblijven nodig hebben, zullen daardoor niet worden doorverwezen naar het Ronald McDonald Huis.
Nog een belangrijke nuance hierin is dat, ook buiten de pandemie, het Ronald McDonald Huis maar aan 14 procent van de vraag kan voldoen. Er zijn dus altijd families die niet in het huis kunnen verblijven. "Met dank aan donoren, hebben we families, ongeacht hun vaccinatiestatus, wel kunnen ondersteunen met gefinancierde hotelverblijven en waardebonnen voor maaltijden," schrijft RMHC Alberta.
Communicatie
De video die rondgaat zorgde in Canada voor veel commotie en kritiek op RMHC. Een woordvoerder van RMHC gaf bij CTV News Vancouver aan dat zij de kritiek op de manier waarop het nieuwe beleid naar de ouders werd gecommuniceerd begrijpt, en dat ze dit in het vervolg anders zullen doen. Zij benadrukt ook dat ze ongevaccineerde families nooit zomaar op straat zouden zetten. "Als een familie kiest om niet te voldoen aan ons beleid, dan werken wij samen met ons lokale team om een alternatieve locatie voor hen te vinden."
De man in de video is Austin Furgason, de vader van een vierjarig jongetje met leukemie (bloedkanker). De familie kon vanaf halverwege januari verblijven in het Easter Seals House in Vancouver. Furgason deelde dit op 19 januari op Facebook. Het RMHC in British Columbia vermeldde in een statement: "Ons team heeft contact gehad met de familie met betrekking tot deze specifieke situatie, en we ondersteunen een regeling voor alternatieve accommodatie."
(Stand van zaken: 10/02/2022)
Links:
Facebookpost I (gearchiveerd) (video gearchiveerd)
Facebookpost II (gearchiveerd)
Brief aan ouders op Twitter (gearchiveerd)
Statement RMHC British Columbia (gearchiveerd)
Beleid in Saskatchewan (gearchiveerd)
Beleid in Toronto (gearchiveerd)
Beleid in Ottawa (gearchiveerd)
Beleid in Alberta (gearchiveerd)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com