Screenshot Duitstalig artikel is een duidelijke vervalsing
8.2.2022, 11:24 (CET)
Dat Denemarken van plan is om alle coronamaatregelen op te schorten zou niet naar de zin van het farmaceutische bedrijf Pfizer zijn. Ze zouden zelfs zo ver gaan de staat Denemarken aan te klagen wegens inkomstenverlies, omdat nu minder mensen zich laten inenten met hun vaccin. Althans, dat moet blijken uit een screenshot van een artikel van de Duitse nieuwssite ntv, dat online gedeeld wordt. Hiermee is volgens verschillende sociale mediagebruikers (hier, hier en hier) het bewijs geleverd dat de "corona campagne" (sic) enkel om geld draait. Maar klopt dit wel?
Beoordeling
De screenshot is een vervalsing. Dit bericht heeft niet op de website van ntv gestaan. Pfizer heeft Denemarken niet aangeklaagd.
Feiten
Op 1 februari besliste de Deense regering om bijna alle coronamaatregelen af te bouwen. Maar leidde dit ertoe dat BioNTech/Pfizer, de maker van een van de goedgekeurde coronavaccins, Denemarken aanklaagt voor inkomensverlies, zoals de screenshot laat zien? Op de website van ntv is het artikel in ieder geval niet te vinden.
In de screenshot vallen meteen meerdere details op die doen vermoeden dat het hier niet om een echt artikel van de website ntv gaat. Zo staat de titel in de screenshot in het rood, waar titels van echte ntv-artikels in het zwart zijn. In ntv-artikels is wel de boventitel in het rood. Deze ontbreekt echter in de screenshot. De inleiding, die vetgedrukt is, staat bij ntv altijd onder de foto. Niet, zoals op de screenshot, boven de foto.
De lay-out in de screenshot is ook niet hoe het hoort. Zo begint de titel met een insprong naar rechts tegenover de rest van de tekst, wat ntv zelf niet doet. Hiernaast zijn er in de screenshot ook nog een aantal Duitse schrijffouten te vinden («Wahrscheinlichleit» en «Covid 19» zonder streepje)
De duidelijkste aanwijzing dat het hier om een vervalsing gaat is toch de menubalk die bovenaan de screenshot zichtbaar is. Op de plek waar bij een echt ntv artikel "TV PROGRAMM" staat, staat nu het woord "PARODIE". Een duidelijke knipoog van diegene die deze vervalsing heeft gemaakt.
Een woordvoerder van Pfizer bevestigde aan AFP dat dit verhaal een verzinsel is en dat het bedrijf geen klacht had ingediend. Peter Burger, factchecker en docent journalistiek aan de Universiteit Leiden, liet op Twitter zien dat dit niet de eerste keer is dat vervalste screenshots van ntv de ronde doen. Dit gerucht werd door Deutsche Presse-Agentur (dpa) ook al in het Duits ontkracht.
(Stand van zaken: 08.02.2022)
Links
Zoekopgave ntv-website (gearchiveerd)
Schrijfwijze COVID-19 (gearchiveerd)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-Niederlande@dpa.com