Ontslag voor ongevaccineerden bij T-Mobile geldt alleen voor deel van Amerikaanse medewerkers

07.02.2022, 16:41 (CET), letztes Update: 07.02.2022, 16:57 (CET)

Het telecombedrijf T-Mobile zou al het ongevaccineerde personeel gaan ontslaan. Dat delen verschillende sociale mediagebruikers (hier, hier en hier) met een oproep om je abonnement op te zeggen. Wat is daarvan waar?

Beoordeling:

De berichten kloppen niet helemaal. Het ontslag van ongevaccineerd T-Mobile personeel is alleen aan de orde voor de Amerikaanse tak van het bedrijf en dan met name voor medewerkers die op kantoor werken. Het geldt niet voor monteurs en de meeste winkelmedewerkers. Bij T-Mobile Nederland is het ontslaan van ongevaccineerde medewerkers niet aan de orde.

Feiten:

Veel Facebookgebruikers delen hetzelfde nederlandstalige screenshot van een Telegrambericht. Uit welk Telegramkanaal dit bericht komt, is niet te zien.

Zoals wel vaker het geval is bij onjuiste berichten, ligt er wel degelijk een echt artikel aan de basis van deze beweringen. Eind januari 2022 publiceerde de business-nieuwswebsite Bloomberg dat T-Mobile van plan is om kantoormedewerkers te ontslaan als zij voor april niet volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Zij brachten dit nieuws nadat ze een memo aan het personeel van het telecombedrijf in handen hadden gekregen.

In het artikel staat duidelijk dat het gaat om werknemers in de Verenigde Staten. Volgens de memo zou het gaan om "alle medewerkers die 'regelmatig of af en toe' toegang nodig hebben tot de T-mobile kantoren, wat volgens het bedrijf bijna al het personeel betreft."

Er zijn wel uitzonderingen voor medische of religieuze redenen. Ook geldt dit beleid niet voor monteurs en "de meeste banen in winkels", schrijft Bloomberg.

Dit gaat dus om een beslissing die alleen betrekking heeft op T-Mobile in de Verenigde Staten. Het telecombedrijf heeft ook een Nederlandse tak, maar daar is het ontslaan van ongevaccineerde medewerkers niet aan de orde. Dat geeft T-Mobile als antwoord aan verschillende Twittergebruikers (bijvoorbeeld hier en hier).

T-Mobile is een merk van Deutsche Telekom AG en heeft ook nog afdelingen in Tsjechië, Polen en Roemenië. Ook in Tsjechië reageerde het bedrijf op de berichten over het ontslaan van medewerkers. "Een soortgelijke stap plannen we zeker niet in ons land," schrijft T-Mobile Tsjechië op Twitter.

Het gaat hier dus niet om een ontslag voor alle ongevaccineerde medewerkers van het bedrijf. Dit is alleen aan de orde voor Amerikaanse medewerkers.

(Stand van zaken: 07/02/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Artikel Bloomberg (gearchiveerd)

Reactie T-Mobile Nederland hier en hier (hier en hier gearchiveerd)

Reactie T-Mobile Tsjechië (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com