Aangeboren hartafwijking en coronabesmetting veroorzaakten kritieke toestand van Floridiaanse vrouw

01.02.2022, 17:31 (CET)

Claire Bridges, een jonge vrouw uit Florida, vecht in een ziekenhuis voor haar leven. Ze zou een hartaanval gekregen hebben, myocarditis ontwikkeld hebben en haar beide benen zouden geamputeerd zijn. In een video wordt dit alles opgesomd, terwijl wordt benadrukt dat zij is gevaccineerd tegen COVID-19. Zo wordt gesuggereerd dat haar gezondheidsproblemen gelinkt zijn aan haar inenting. Het is het laatste in een rij voorbeelden van echte verhalen die op sociale media worden gebruikt om te impliceren dat de coronavaccins gevaarlijk zijn.

Beoordeling

De jonge vrouw kreeg COVID-19 en ervaart inderdaad zware medische problemen. Ze heeft ook een ernstige aangeboren hartaandoening. Ze werd inderdaad wel gevaccineerd, maar er is geen bewezen link tussen haar gezondheidsproblemen en haar inenting. De berichten op Facebook missen dan ook context en zijn daardoor misleidend.

Feiten

Claire Bridges, een twintigjarige studente en model, ligt inderdaad sinds midden januari in een ziekenhuis in Tampa (Florida). Haar gezondheidstoestand is niet best: ze kreeg COVID-19 en ontwikkelde ook myocarditis, een longonsteking en nog een aantal andere aandoeningen. Dat beschrijft haar vader op de Go Fund Me-pagina die voor Claire werd opgericht. Als gevolg van de infectie en een gebrekkige bloedcirculatie zullen haar beide benen inderdaad geamputeerd worden.

Het klopt dat Claire volledig gevaccineerd was, maar ze heeft ook een ernstige aangeboren hartaandoening. Dat is belangrijke context die niet wordt gedeeld op sociale media. Dat feit wordt wel steeds vermeld in meerdere artikels over haar verhaal in verschillende (lokale) Amerikaanse media.

Het is die aandoening in combinatie met haar COVID-infectie die leidt tot dat ze nu zo veel complicaties ondervindt, ondanks het feit dat ze gevaccineerd was. Een aangeboren hartafwijking is een extra risico, indien iemand COVID-19 oploopt.

Haar vader schrijft op de Go Fund Me-pagina eveneens uitdrukkelijk "covid myocarditis": myocarditis als gevolg van de besmetting en niet van de inenting. De kans om myocarditis op te lopen na coronabesmetting is groter dan na coronavaccinatie, ook al is het een gekende (uitzonderlijke) bijwerking van de mRNA-coronavaccins.

Kortom, er is geen enkele indicatie of bewijs dat de twintiger door de coronavaccins in haar huidige precaire toestand verkeert.

(Stand van zaken: 1/02/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd) met gearchiveerde video

Artikel Newsweek (gearchiveerd)

Artikel Fox 13 News (gearchiveerd)

Artikel News Channel 8 (gearchiveerd)

Gofundme voor Claire (gearchiveerd)

Hartstichting over exta risico COVID-19 voor hartpatiënten (gearchiveerd)

New Scientist over myocarditis na coronabesmetting versus -vaccinatie (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com