Menigte in Moskou in 1991 onterecht gelinkt aan Canadese protesten

01.02.2022, 10:44 (CET)

"Ottawa Canada" schrijft een Facebookgebruiker bij een afbeelding van een enorme mensenmassa op een plein. Die originele post is niet meer te vinden, maar diverse andere gebruikers delen het beeld gretig (hier). Ook op Twitter wordt de foto gekoppeld aan protesten in de Canadese hoofdstad.

Beoordeling:

De foto werd in 1991 gemaakt in Moskou. Het heeft dus absoluut niets te maken met de recente demonstratie tegen de coronaregels in Canada.

Feiten:

Een stoet aan vrachtwagens trok eind januari door Canada om te protesteren tegen het coronabeleid van de regering. Zaterdag 29 januari kwam het konvooi aan in de hoofdstad, Ottawa, en volgde een demonstratie van zowel truckers als andere inwoners van het land. Duizenden mensen deden mee.

De foto die online wordt gedeeld, heeft hier daarentegen niets mee te maken. De demonstratie op de foto vond al tientallen jaren eerder plaats, op 10 maart 1991, op het Manegeplein (Манежная площадь) in Moskou. Honderdduizenden inwoners van Moskou kwamen bijeen om te protesteren tegen de toenmalige president van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov. Dit gebeurde in aanloop naar het referendum over het behoud van de Sovjet-Unie, op 17 maart 1991.

Het beeld is op verschillende plekken terug te vinden in telkens iets andere uitsnedes. Fotograaf Dominique Mollard maakte deze foto van de menigte voor persbureau AP. Ook het Boris Jeltsin Museum heeft een foto uit bijna exact dezelfde hoek op zijn website. Zij schrijven deze toe aan fotograaf Dmitry Sokolov van het Russische persbureau TASS.

Ook op recentere Google Maps beelden van het Manegeplein is te zien dat de foto op dit plein in Moskou is genomen. De gele gebouwen en het gebouw met het puntige dak en pilaren zijn duidelijk te herkennen.

Het is niet de eerste keer dat deze foto in een verkeerde context opduikt. In de zomer van 2021 werd de foto ook al gedeeld als zijnde een demonstratie in Frankrijk. Deutsche Presse-Agentur (dpa) onderzocht toen voor het eerst de herkomst van de foto. Het beeld blijkt populair. Ook in november werd deze al eens verkeerd gebruikt. Toen werd beweerd dat het ging om een demonstratie in Wenen, Oostenrijk.

Over de recente demonstratie in Canada gingen eerder ook al onjuiste berichten en foto’s rond. Dpa schreef daar ook al een factcheck over.

(Stand van zaken: 01/02/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd)

Twitterbericht (gearchiveerd)

Over demonstratie Canada (gearchiveerd)

Foto bij AP (gearchiveerd)

Foto archief Boris Jeltsin Museum (gearchiveerd)

Russisch persbureau TASS (gearchiveerd)

Google Maps beelden (gearchiveerd)

Eerdere Dpa-factcheck over foto

Dpa-factcheck over protest Canada

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com