Persoon in SS-uniform is Oskar Gröning, 'de boekhouder van Auschwitz'

28.01.2022, 16:24 (CET)

Een gebruiker deelt een oude foto van een persoon in een SS-uniform op Facebook (hier gearchiveerd). In het bijschrift is te lezen dat het om George Soros gaat. "Onthoud dit voor de volgende keer dat Soros-gefinancierde liberalen je een racist, fascist of Nazi noemen," luidt het Engelse bijschrift verder.

Beoordeling

Dit is niet George Soros, die bij de start van de Tweede Wereldoorlog (1939) negen jaar oud was. De persoon op de foto is Oskar Gröning, ‘de boekhouder van Auschwitz’.

Feiten

Dat deze hoax al een tijdje meegaat, blijkt wel uit dit BBC-artikel van november 2018. Toen circuleerde de claim volgens BBC doordat Trump desinformatie over Soros had verspreid in aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van dat jaar. De BBC citeert een tweet van het Auschwitz Memorial, dat stelt dat de persoon op de foto niet George Soros, maar Oskar Gröning heet.

Omdat de oorspronkelijke tweet waarop het Auschwitz Memorial reageert is verwijderd, is niet direct duidelijk dat het om dezelfde foto gaat. Een gearchiveerde versie uit 2018 geeft hier uitsluitsel over: het Auschwitz Memorial reageert op dezelfde foto als die op Facebook jaren later nog altijd wordt verspreid.

Oskar Gröning, beter bekend als ‘de boekhouder van Auschwitz’, is in 2018 overleden. De foto van een jonge Gröning in SS-uniform werd toen logischerwijs in veel artikelen over zijn overlijden gebruikt, zoals in deze publicatie van de New York Times.

Opvallend aan de hoax is dat er geen rekening wordt gehouden met het geboortejaar van Soros. Gröning werd in 1921 geboren. Hij was dus gedurende het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) een jonge twintiger. George Soros werd daarentegen pas in 1930 geboren. Dat betekent dat hij aan het begin van de oorlog negen jaar oud was. Dat lijkt toch wat jong voor een SS-officier. Hij is dan ook negen jaar jonger dan de persoon op de foto.

(Stand van zaken: 28/01/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Tweet Auschwitz Memorial (gearchiveerd)

Gearchiveerde tweet met reactie Auschwitz Memorial

Dagblad Trouw over Oskar Gröning (gearchiveerd)

New York Times over Oskar Gröning (gearchiveerd)

RTL Nieuws over George Soros (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com