Politie vangt jong meisje op na arrestatie van moeder in New York

25.01.2022, 11:41 (CET)

Een video van een aantal Amerikaanse politieagenten die een kind wegleiden uit een gebouw wordt gedeeld op sociale media in Nederland. "9 jaar oud en gearresteerd...wtf...geen vaccinatie", schrijft een Facebookgebruiker erbij. Een andere meent dat de scène zich afspeelde in New York.

Beoordeling

De video is echt, maar de claims zijn fout. Het kind werd niet gearresteerd, maar wel meegenomen door de politie omdat haar moeder gearresteerd werd. Die arrestatie kwam er nadat een groep geen toegang kreeg tot het Natuurhistorisch museum in New York. Zij weigerden een vaccinatiebewijs te tonen en vervolgens weigerden zij het museum te verlaten.

Feiten

De situatie speelde zich vorige week, 19 januari 2022, af in het Natuurhistorisch museum in New York. Een groep van zes mensen wilde het museum betreden, zo bevestigt een woordvoerder van de New Yorkse politie aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). In de groep bevond zich een moeder met haar dochter.

De toegang werd hen ontzegd, aangezien het museum een vaccinatiebewijs vereist voor toegang. Dat is in overeenstemming met de vaccinatieverplichting in de stad New York voor publieke binnenactiviteiten. "Een groep anti-vaccinatiebetogers brachten bezoekers en museumpersoneel in gevaar door het gebouw binnen te dringen zonder vaccinatiebewijs en mondmaskers", zegt een woordvoerder van het museum tegen dpa.

Ze namen geen nee als antwoord en ook na sluitingstijd om 17.30 uur weigerden ze de foyer te verlaten. Hierop lichtte het museum de politie in. "Een van de betogers had haar dochter bij zich en zij werd niet gearresteerd", aldus de politiewoordvoerder. Maar het minderjarig kind kon ook niet achtergelaten worden. "De zes en de dochter werden meegenomen naar het kantoor van het 20e politiedistrict, waar de zes betogers een aanklacht kregen wegens huisvredebreuk en weer werden vrijgelaten." Kortom, het kind werd niet gearresteerd noch aangeklaagd.

(Stand van zaken: 25/01/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

American Museum of Natural History coronamaatregelen (gearchiveerd)

City of New York over vaccinatievereiste voor publieke binnenactiviteiten (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com