Zogenaamde "corona-acteurs" zijn wel degelijk echte patiënten

21.01.2022, 08:41 (CET)

Australische coronapatiënten, of acteurs? Uit een video zou moeten blijken dat de getuigenis die drie Australiërs met COVID-19 gaven eigenlijk doorgestoken kaart was. Het zouden acteurs zijn. "En u maar denken dat u kijkt naar een real Event terwijl alles gescript is met een doel", zegt een Nederlandse Facebookgebruiker als commentaar op de video.

Beoordeling

De video is zeer misleidend geknipt. In realiteit ontkracht de video de claim dat het om crisisacteurs zou gaan. Het waren wel degelijk drie Australiërs die gehospitaliseerd waren met COVID-19 die spraken over hun ervaring.

Feiten

De video is afkomstig van het Australische TV-programma 'Media Watch' van 6 september 2021. Deze blijkt langer te duren dan de variant op Facebook: die is misleidend geknipt.

In de reportage ontkracht Media Watch juist de theorie die op sociale media circuleerde dat het om acteurs zou gaan en geen echte coronapatiënten. Daar is helemaal niets van waar.

Ramona, Osama en Fawaz waren in de zomer van 2021 gehospitaliseerd vanwege COVID-19. Ze lagen in het Concord ziekenhuis in Sydney, waar ze werden geïnterviewd door één van de artsen over hun ervaring.

Daarop ging de online geruchtenmolen draaien en werd onterecht geclaimd dat de drie acteurs zijn en geen echte patiënten. Nonsens, zo zei ook komiek Mitch Garling op Instragram. Hij zou Osama zijn, klonk het online. "Hij lijkt niet eens op mij", klonk het bij Garling. En inderdaad, meer dan een oppervlakkige fysieke gelijkenis is er niet.

Ook actrice Ramona Khoury werd niet echt ingehuurd om voor een dag te doen alsof ze een coronpatiënt was. Het was Ramona El-Nachar die gehospitaliseerd werd met COVID-19. Hoewel hun volledige namen niet oorspronkelijk gedeeld werden, was dat in de reportage van Media Watch wel al het geval.

In het najaar van 2021 werd de claim ook al meermaals ontkracht door factcheckers, waaronder van Logically, Mimikama en AFP. Toch dook dezelfde misleidende video opnieuw op in januari 2022.

(Stand van zaken: 20/01/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Oospronkelijke reportage Media Watch ABC (gearchiveerd) en gearchiveerde video

9 News artikel video met 3 patiënten (gearchiveerd)

Reactie komiek Mitch Garling op Instagram (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Reactie Sydney Local Health District (gearchiveerd)

Factcheck Logically, Mimikama en AFP (hier, hier en hier gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com