Rijksvaccinatieprogramma omvat andere kindervaccins, coronavaccin verkleint wel besmettingskans

19.01.2022, 11:03 (CET)

Een gebruiker op Facebook plaatst een screenshot (hier gearchiveerd) van een vraag- en antwoordpagina over vaccineren van de Rijksoverheid. Op de vraag "Is mijn kind net na vaccinatie extra vatbaar voor het coronavirus?" komt er een antwoord dat suggereert dat het coronavaccin niets doet voor de kans dat je kind besmet raakt.

Beoordeling

De screenshot is misleidend. Het gaat hier om de vraag- en antwoordsectie van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De coronavaccins vallen niet onder dit programma. Hier staat dus: vaccinaties uit het RVP – tegen andere ziektes dan het coronavirus – verkleinen of vergroten de kans op een coronabesmetting niet. Coronavaccins verkleinen die kans wel.

Feiten

De screenshot is afkomstig van een vraag- en antwoordsectie op de website van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), toegespitst op vragen over het RVP in relatie tot het coronavirus. Hier worden allerlei vragen beantwoord. Bijvoorbeeld: kan iemand met diens kind naar de vaccinatielocatie komen op het moment dat er iemand in het huishouden besmet is met corona? En dus ook: is een kind net na vaccinatie vatbaarder voor het coronavirus?

Die vraag wordt als volgt beantwoord: "Nee, door vaccinatie is de weerstand van jouw kind daarna niet minder. De kans op besmetting met het coronavirus is hetzelfde als voor de vaccinatie."

Dit gaat echter niet over een inenting met de coronavaccins. Op deze pagina is te lezen welke vaccins allemaal onder het Rijksvaccinatieprogramma vallen. De coronavaccins staan hier niet tussen. Het RVP betreft inentingen tegen ziektes als difterie, kinkhoest en polio (DKTB-Hib-HebP-vaccin) en tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR-vaccin). De vraag op de vraag- en antwoordpagina gaat dus over of bijvoorbeeld het BMR-vaccin zorgt voor een grotere kans op een coronabesmetting. Het antwoord daarop is nee.

Uit de klinische studie die gedaan is naar het Pfizervaccin voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar, blijkt dat een gevaccineerd kind nog steeds corona kan oplopen. Die kans wordt wel kleiner. Het klopt dus niet dat die kans in dat geval gelijk blijft. In dit NOS-artikel staat een opsomming van de voors en tegens van kindervaccinatie.

(Stand van zaken: 19/01/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Vraag- en antwoordsectie Rijksvaccinatieprogramma (gearchiveerd)

Het Rijksvaccinatieprogramma (gearchiveerd)

DKTP-Hib-HepB-vaccinatie (gearchiveerd)

BMR-vaccinatie (gearchiveerd)

Klinische studie Pfizer-vaccin voor kinderen (gearchiveerd)

NOS over voors en tegens kindervaccinatie (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com