Vaccineren, testen en handen wassen: dit staat er wél op de persconferentie-achtergrond

17.01.2022, 14:06 (CET)

Op Facebook doet een foto de ronde (hier gearchiveerd) van de persconferentie van premier Mark Rutte en kersverse minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers op vrijdag 14 januari 2022. Op de blauwe achtergrond is het logo van het World Economic Forum (WEF) te zien, rood omcirkeld voor de onoplettende kijker. Verder zijn er vooral logo’s van vaccinfabrikanten te zien. "En ze worden gesponsord door ..." schrijft een Facebookgebruiker bij de afbeelding. In een andere versie (hier gearchiveerd) is op de achtergrond ook de tekst "The Great Reset" te lezen.

Beoordeling

Het gaat hier overduidelijk om bewerkte foto’s. Op alle beelden die ter plaatse van de persconferentie zijn gemaakt, is een hele andere achtergrond te zien. Hierop staan geen logo’s van grote farmaceuten of het WEF. Ook is de tekst "The Great Reset" niet te lezen. Wel: een link naar de website van de Rijksoverheid en de welbekende symbolen voor vaccineren, testen, handen wassen, afstand houden, mondkapjes dragen en ventileren.

Feiten

Er is hier duidelijk iemand creatief geweest met photoshop. Het klopt inderdaad dat de persconferentie van vrijdag 14 januari een andere ‘look’ had dan eerdere persconferenties. De nieuwe minister Ernst Kuipers maakte gebruik van een scherm om enkele zaken toe te lichten, waardoor gebarentolk Irma Sluis naar een klein venster rechtsonderin moest uitwijken. Op de blauwe achtergrond was niet meer, zoals bij eerdere persconferenties, de tekst "Alleen samen krijgen we corona onder controle" te lezen.

Maar die tekst is toch zeer zeker niet vervangen door de logo’s van farmaceuten en het WEF. Op de persconferentie van vrijdag stond op de achtergrond een link naar de website van de Rijksoverheid en de symbolen die we al langer kennen: vaccineren, testen, handen wassen, afstand houden, mondkapjes dragen en ventileren. Ook bij RTL Nieuws, Hart van Nederland, Algemeen Dagblad, De Volkskrant en vanuit de woonkamer van Hugo de Jonge zag de persconferentie er zo uit. Het AD en De Volkskrant gebruiken foto’s van het ANP.

Oftewel: alle beelden waarvan bekend is dat ze ter plaatse zijn genomen, tonen geen achtergrond met logo’s van farmaceuten of het WEF. Op Facebook doen dus wel heel opzichtige photoshops de ronde.

(Stand van zaken: 17/01/22)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

NU.nl over nieuwe opzet persconferentie (gearchiveerd)

Coronapersconferentie 14 december 2021

Coronapersconferentie 14 januari 2021

Coronapersconferentie RTL Nieuws (gearchiveerd)

Coronapersconferentie Hart van Nederland (gearchiveerd)

Coronapersconferentie Algemeen Dagblad (gearchiveerd)

Coronapersconferentie De Volkskrant (gearchiveerd)

Fotoverslag ANP (gearchiveerd)

Coronapersconferentie huize De Jonge (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com