Beeld zonder context
Biden in zijn schik op conferentie
28.9.2022, 15:27 (CEST)
Joe Biden is de oudste dienende president die de Verenigde Staten ooit heeft gehad. En dat doet sommigen twijfelen of hij nog wel de nodige mentale capaciteiten voor het ambt bezit. Een video die een verwarde Biden moet voorstellen, zou aantonen dat dit niet zo is en vindt vlot de weg naar sociale media (hier, hier en hier). De realiteit blijkt echter genuanceerder.
Beoordeling
Een scherpere en langere versie van de video maakt duidelijk dat Biden op het podium wacht omdat hem dat gevraagd wordt. Hij is dus niet verward aan het dwalen op het podium. De beelden missen de nodige context.
Feiten
Op 21 september sprak Joe Biden op de Global Fund’s Seventh Replenishment Conference. Deze conferentie had tot doel om geld in te zamelen voor de strijd tegen ziektes als AIDS, tuberculose en malaria. Maar eerder dan over het bedrag dat Biden had beloofd vrij te maken voor deze strijd, ging het online vooral over het gedrag van de president net na zijn speech op de conferentie.
Biden lijkt namelijk wat te haperen en in het rond te draaien, terwijl hij naar de zijkant van het podium gaat. Hij wandelt stopt, draait en wandelt nog wat. Hij lijkt vooral niet te weten waarnaartoe.
De beelden werd gretig aangegrepen door zijn politieke tegenstanders om met hem te lachen en zijn mentale staat en geschiktheid als president in twijfel te trekken. Dit narratief achtervolgt Biden al langer. Het is natuurlijk legitiem om de capaciteiten van een president in twijfel te trekken, maar bij Biden worden deze geruchten voornamelijk gevoed door online geruchten en video's die zonder de nodige context gedeeld worden. En ook in dit geval leidt een grondige blik op de beelden tot een andere conclusie.
Aanwijzingen op het podium
De video die gedeeld wordt online lijkt een stuk van 33 seconden te zijn uit deze drie kwartier durende livestream van het event door Yahoo News. Het moment waarop Biden wegstapt van het spreekgestoelte is op de achtergrond nog een rood deel van het logo van de conferentie te zien, net zoals in het begin van de gedeelde video.
De video van het event die door de meeste media wordt gedeeld, is net anders. Dat is te zien aan het feit dat op datzelfde moment waarop Biden van het spreekgestoelte wegwandeld, het beeld te veel is ingezoomd om het rode deel van het logo te zien. Deze versie is ook scherper.
Hierdoor is duidelijk te zien dat Biden vanaf 4:07 spreekt met iemand (misschien een medewerker) die niet op het podium staat en vervolgens met beide vingers naar beneden wijst. Het lijkt dan ook logisch dat iemand hem vraagt om op het podium te blijven staan. Daarom houdt hij halt.
Aangezien Biden door de volgende spreker nog wordt toegesproken (waardoor Biden zich omdraait) en er vervolgens een fotomoment op het podium volgt, lijkt de verklaring dan ook dat Biden gewoon weg gevraagd werd even aan de rand van het podium te wachten.
Op 6:00 helpt Biden overigens nog Ursula von der Leyen het podium op en geeft hij de indruk goed te weten waar hij mee bezig is. Dat hij een beetje vreemd en schokkerig wandelt, is niet zo vreemd gezien het feit dat hij een man van 79 jaar is.
De conclusie is dus dat de gedeelde video een momentopname van een dertigtal seconden is, waar op beelden van slechte kwaliteit het lijkt alsof Biden compleet de kluts kwijt is. Een langere opname van betere kwaliteit laat echter snel zien dat het hoogstens over een verwarrend moment na de speech ging. Biden lijkt niet zozeer de kluts kwijt, maar wandelt gewoon als de oudere man die hij is, blijft staan omdat hem dat gevraagd wordt, en zich omdraait als hij wordt aangesproken.
De gedeelde beelden zijn dus wel degelijk echt, maar door selectief een moment te kiezen en zonder context te delen, kan een narratief ook makkelijk verdraaid worden. En zo krijgt een gebeurtenis een betekenis die niet terecht is.
(Stand van zaken: 28.09.2022)
Links
Facebookpost II (gearchiveerd)
Facebookpost III (gearchiveerd)
Tweet RNC Research en Ted Cruz (gearchiveerd hier en hier)
Artikel Poynter (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.