PCR-tests mogen nog altijd worden gebruikt, CDC stopte met één specifiek type

10.01.2022, 16:56 (CET)

De PCR-test zou door de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA zijn ingetrokken als maatstaf om COVID-19 te diagnosticeren. Dat beweren meerdere berichten op Twitter en Facebook (hier, hier en hier). "Wat zegt Hugo? Nog geen bericht hierover gehoord van OMT, dus werkt gewoon goed en blijven we gebruiken," aldus de verspreide tekst over de Nederlandse kijk op de tests.

Beoordeling:

Dit bericht klopt niet. De medicijnautoriteit FDA trok de toestemming voor het gebruik van PCR-testen in zijn algemeenheid niet in. Dit gaat over één specifieke test, die eigendom is van gezondheidsinstantie CDC. Deze instantie trok de toestemmingsaanvraag voor de test inderdaad in. Dit deden zij omdat er efficiëntere alternatieven waren ontwikkeld, niet omdat deze test niet werkte. Ook in Nederland blijft de PCR-test dus inderdaad nog de standaard voor het testbeleid.

Feiten:

De bewering dat de FDA de toestemming voor het gebruik van PCR-tests zou hebben ingetrokken, werd in juli 2021 ook al onderzocht door Deutsche Presse Agentur (dpa). Uit deze factcheck bleek dit niet te kloppen.

De Engelstalige Twitterberichten die nu in Nederland worden gedeeld, zijn niet recent. De Amerikaanse Candace Owens verstuurde haar tweet op 24 juli 2021. Het bericht is inmiddels niet meer op haar Twitteraccount te vinden, maar werd wel gearchiveerd. Het bericht dat zij retweet, van UK Medical Freedom, staat ook niet meer op dat account. Ook van deze tweet van 23 juli 2021 is nog wel een gearchiveerde versie.

Het eerste dat niet klopt aan de beweringen is dat de Food and Drugs Administration (FDA) de PCR-test introk. Het gaat hier over één specifieke test, die werd ontwikkeld door het Amerikaanse Centre for Disease Control (CDC). Het gaat om de CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel.

Het CDC meldde zélf in een bericht aan laboratoria dat zij het verzoek voor goedkeuring van deze test zouden intrekken. Dit hield in dat de tijdelijke FDA-goedkeuring voor deze test op 31 december 2021 is verlopen.

Dat was niet omdat de test niet werkte, maar omdat het CDC zo laboratoria wilde stimuleren om een ander type test te gebruiken, die verschillende virussen kan opsporen. Deze multiplex-test is ook een PCR-test, maar dan met de mogelijkheid om tegelijkertijd op zowel SARS-CoV-2 en influenza (ofwel griep) te testen. Ook de CDC gebruikt dus nog altijd de PCR-test.

Nederland

De PCR-test is dus niet in zijn algemeenheid door de FDA ingetrokken. Op de website van de FDA staat nog steeds een lange lijst met PCR-tests die wel nog mogen worden gebruikt.

Ook in Nederland is de PCR-test nog altijd de standaard voor het diagnosticeren van een besmetting met SARS-CoV-2. Er is ook nergens iets te vinden over dat "Hugo", zijnde oud-minister voor Volksgezondheid Hugo de Jonge, recent iets heeft gezegd over dat dit kon veranderen. Ook in het meest recente advies van het Outbreak Management Team (OMT) wordt hier niet over gesproken.

De Nederlandse teststraten en laboratoria gebruiken volgens het RIVM verschillende testsystemen, van diverse aanbieders. Bovendien wordt er in Nederland hoofdzakelijk gebruikgemaakt van tests die controleren op twee genen van het virus: het E-gen of het RdRP-gen. De CDC-test die nu niet meer wordt gebruikt, testte op het N-gen van het virus (zie pagina 5). Dit is dus een andere test dan welke in Nederland de norm zijn.

(Stand van zaken: 10/01/2022)

Links:

Facebookbericht I (gearchiveerd)

Facebookbericht II (gearchiveerd)

Facebookbericht III (gearchiveerd)

Twitterbericht (gearchiveerd)

Dpa-factcheck 26 juli 2021

Gearchiveerde tweet Candace Owens

Gearchiveerde tweet UK Medical Freedom

Over de CDC PCR-test (gearchiveerd)

Aankondiging CDC (gearchiveerd)

Over de multiplex-test (gearchiveerd)

Lijst PCR-tests op website FDA (gearchiveerd)

Meest recente OMT-advies (gearchiveerd)

RIVM over PCR-tests (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com