Zelfs in vrieskou zingt batterij van elektrische auto het nog lang uit

7.1.2022, 17:14 (CET)

Winters weer betekent wel vaker verkeersproblemen. Beeld je in dat alle auto's elektrisch zijn en vastzitten in de file. Dat scenario beschrijven verschillende Facebookgebruikers (o.a. hier en hier gearchiveerd). Volgens hen zouden de batterijen binnen enkele uren leeg zijn, met een complete verkeersverlamming tot gevolg. Daarnaast zou er in elektrische auto's ook quasi geen gebruik kunnen gemaakt worden van verwarming of airco: dan is de batterij meteen leeg. "Grootste zwendel die de wereld ooit heeft gezien?", zeggen ze hierover.

Beoordeling

Extreem winterweer heeft inderdaad een invloed op de actieradius van een elektrische wagen: die is zo'n 15-20% minder dan gemiddeld. Maar de situatie is helemaal niet zo dramatisch als wordt voorgesteld op Facebook en in een sneeuwigere file kan ook een elektrische auto gemakkelijk uren mee.

Feiten

Deze tekst doet in exact dezelfde bewoordingen in meerdere talen de ronde, en zou origineel van deze Tsjechische Facebookgebruiker komen. Maar de claim circuleert ook al in het Duits op Facebook sinds december 2019, waar een bron voor het verhaal wordt aangegeven.

Dat is een onderzoek van de Amerikaanse Automobilistenvereniging AAA uit 2019. Zij testten toen 5 elektrische wagens en kwamen tot de conclusie dat indien het kwik zakt tot -6 à -7 °C (20 °F) en de verwarming aanstaat, de gemiddelde actieradius met 41% afneemt.

Dat is dan ook maar één onderzoek. De Duitse Automobilistenvereniging ADAC voerde begin 2021 een gelijkaardig onderzoek uit met twee verschillende modellen (van Renault en Volkswagen) met een fijne 22 °C aaan binnenverwarming en een vriestemperatuur tussen -9 en -14 °C buiten. Zij kwamen tot de conclusie dat zelfs bij arctische omstandigheden de auto's comfortabel uren (respectievelijk 17 en 15 uur) kunnen meegaan, ook met de verwarming aan.

Algemeen kan worden gezegd dat in de winter de actieradius 15 tot 20% onder het jaargemiddelde ligt. Verschillende factoren spelen een rol en ADAC wijst ook op een belangrijk punt: hoe vol de batterij is op het moment dat de file begint, net zoals bij de tank van een gewone wagen. Ook die hebben last van zulke vrieskou en presteren minder goed. Het probleem stelt zich dus in een of andere vorm bij alle auto's.

Het is hoe dan ook een feit, of je nu met een traditionele auto of een elektrische auto rijdt, dat extreem weer een invloed heeft. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om dat te beperken, zoals enkel stoelverwarming gebruiken, de auto voorverwarmen terwijl hij oplaadt en rustig en in eco-stand rijden.

(Stand van zaken: 07/01/2022)

Links

Facebookpost I(gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Tjechische Facebookpost (gearchiveerd)

Duitse Facebookpost 2019 (gearchiveerd)

Studie AAA 2019 (gearchiveerd)

Over AAA (gearchiveerd)

Studie Duitse Automobilistenvereniging 2021 (gearchiveerd)

Over invloed weer en rijgedrag op actieradius (gearchiveerd)

Tips om een lege accu te voorkomen (gearchiveerd)

Tips vrieskou accu gewone wagen (gearchiveerd)

Accupanne in de winter (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com