Persoon op foto met Femke Halsema is oud-politica GroenLinks

05.01.2022, 16:17 (CET)

Op Facebook doet een foto "uit de oude doos" de ronde (hier en hier gearchiveerd) van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Naast haar zou Petra Lievense, de vriendin van Volkert van der Graaf staan.

Beoordeling

Het is een hoax uit de oude doos. Al sinds 2012 doet deze foto de ronde. De persoon naast Femke Halsema is oud-politica van GroenLinks Marry Mos, niet Petra Lievense. Dat bevestigt Mos telefonisch aan dpa. De foto is genomen tijdens een campagne-activiteit in 2006.

Feiten

Dat de foto al een tijdje meegaat, blijkt wel uit deze webblog uit 2012. Het zou zomaar kunnen dat Femke Halsema hier voor het eerst beschuldigd wordt op de foto te staan met de vriendin van Volkert van der Graaf. Voor het jongere publiek: Van der Graaf is een linkse milieuactivist die in 2002 de rechtse politicus Pim Fortuyn doodschoot. Petra Lievense was destijds de vriendin van Van der Graaf.

Maar: de persoon naast Femke Halsema is helemaal niet Petra Lievense. Het betreft hier een oud-politica van GroenLinks, Marry Mos. Dat schreef nepnieuws-expert Rudy Bouma bovendien al in 2018 op Twitter. Mos zat namens GroenLinks tot 2014 in de gemeenteraad van Utrecht en werd daar in 2012 zelfs verkozen tot beste raadslid van het jaar.

Mos bevestigt telefonisch aan dpa dat zij de persoon naast Halsema op de foto is. Ze geeft aan dat de foto jaren geleden – vermoedelijk in maart 2006 – tijdens een campagne-activiteit werd genomen, waarbij Halsema als landelijke en Mos als Utrechtse lijsttrekker aanwezig was. Daarmee is de zaak rond.

(Stand van zaken: 05/01/2022)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Webblog 2012 (gearchiveerd)

De Gelderlander over Volkert van der Graaf (gearchiveerd)

De Standaard over Petra Lievense (gearchiveerd)

Tweet over Marry Mos (gearchiveerd)

Tweet Rudy Bouma (gearchiveerd)

DUIC over Marry Mos (gearchiveerd)

Marry Mos beste raadslid 2012 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com