Geen bewijs voor het bestaan van reuzen uit Ecuador, foto's getrukeerd

03.01.2022, 11:31 (CET), letztes Update: 04.01.2022, 14:29 (CET)

Op Facebook deelt een gebruiker een wel heel bijzondere vondst (hier gearchiveerd). Archeologen in Ecuador zouden het skelet van een mens van wel acht meter lang hebben gevonden. De gebruiker deelt daarbij twee verschillende foto’s van twee verschillende reusachtige skeletten.

Beoordeling

Het bericht lijkt te zijn verzonnen. De onderste foto is getrukeerd: het origineel was van een 'normale' opgraving van een menselijk skelet in Ierland in 2004. De bovenste foto is eveneens nep: het was een inzending van een online photoshopwedstrijd uit 2008. Tevens is er geen enkel bewijs gevonden dat er in Ecuador resten zijn aangetroffen van buitengewoon grote mensen.

Feiten

Als er recentelijk skeletten van reuzen zijn gevonden in Ecuador, dan zijn het in ieder geval niet dezelfde als op de foto’s die de gebruiker deelt. Wie deze afbeeldingen door Google haalt, komt talloze zoekresultaten in verschillende talen tegen. Zo werd het bovenste skelet al in 2012 op een Koreaanse blog geplaatst. Op de verschillende websites worden uiteenlopende locaties gegeven voor de vondst, maar de meeste (voorbeeld) verwijzen naar het Bucegigebergte in Roemenië. Daar wordt ook het skelet op de onderste foto aan toegeschreven.

Het blijkt echter allemaal niet te kloppen. De onderste foto lijkt afkomstig te zijn uit Ierland, gezien berichtgeving van de Irish Times in 2004. In het artikel wordt gesproken over de vondst van een skelet onder Eyre Square in de Ierse stad Galway. De vondst zou zijn gedaan door 'Moore Archeologists', die ook een eigen website hebben. In 2008, nadat het onderzoek naar het skelet is afgerond, berichtte Moore Archeologists hierover in een artikel.

Opvallend is dat hier niet over een reus, maar over een jonge man wordt gesproken. Die zou, ergens tussen 1205 en 1305, vermoedelijk met geweld om het leven zijn gebracht. Nóg opvallender is de foto van de vondst die bij de tekst staat. Het is dezelfde als de onderste foto uit de Facebookpost, maar dan zonder de persoon erbij. Naar alle waarschijnlijkheid is die persoon erin geplakt om de stoffelijk overschotten een stuk groter te doen lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

De bovenste foto uit de Facebookpost werd op 26 oktober 2008 ingestuurd voor een online photoshopwedstrijd, georganiseerd door DesignCrowd. Tussen de andere inzendingen zitten nog meer foto’s die nu op het internet circuleren als vermeend bewijs dat reuzen hebben bestaan. Gebruiker Blackbook heeft de inzending nog in diens portfolio staan.

Geen bewijs uit Ecuador

Het kan zijn dat de Facebookgebruiker de foto's enkel bedoelde te delen ter illustratie, bijgaand het 'nieuws' dat in Ecuador een reuzenskelet zou zijn opgegraven. In Ecuadoriaanse media is echter geen nieuws van dezelfde strekking te vinden. Wel is er een artikel van een lokaal medium dat wordt gerund door expats. In het stuk wordt beweerd dat een Britse antropoloog de resten van mensen van zeven tot acht voet (zo'n twee à drie meter) lang heeft gevonden.

De resten zouden naar de Vrije Universiteit van Berlijn zijn gestuurd voor nader onderzoek. In het artikel zelf wordt geen bewijs geleverd voor de vondst van de skeletten. Sterker nog: er is op het internet niets te vinden over deze vermeend antropoloog, 'Russell Dement'. Ook de Vrije Universiteit van Berlijn heeft niets over het onderzoek gepubliceerd. Overigens is het Twitteraccount van het medium, Cuenca Highlife, opgeschort wegens het schenden van de communityregels.

Het lijkt dus te gaan om een klassiek broodjeaapverhaal. Dpa deed navraag bij zowel Cuenca Highlife als de universiteit. Dr. Eva Rosenstock, in die periode werkzaam bij de Vrije Universiteit van Berlijn als onderzoeker van menselijke resten bij archeologische vondsten, laat weten dat ze nooit overblijfselen uit Latijns-Amerika heeft onderzocht. Ook zegt ze nooit van Russell Dement gehoord te hebben. Cuenca Highlife ging niet op de vragen in.

Verder is er in Ecuadoriaanse media geen enkele aanwijzing te vinden voor de vondst van de resten van reuzen. Al zeker niet die van zo’n acht meter lang, zoals in de Facebookpost wordt geclaimd. Twee van Ecuadors grootste landelijke kranten, El Universo en El Comercio, hebben hier niet over gepubliceerd (hier en hier).

Het heeft er dus alle schijn van dat de Facebookgebruiker de 'vondst' verzonnen heeft. De foto's bij het bericht zijn getrukeerd en er is geen enkel bewijs dat er in Ecuador recentelijk resten van buitengewoon grote mensen zijn gevonden.

(Stand van zaken: 03.01.2022)

---

Update 04/01/2022: Zevende paragraaf werd gewijzigd om de reactie van Dr. Eva Rosenstock toe te voegen.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Koreaanse blog uit 2012 (gearchiveerd)

Spaanse blogpost (2016) over Bucegigebergte (gearchiveerd)

Engelse blogpost (2016) over Bucegigebergte (gearchiveerd)

Artikel Irish Times (gearchiveerd)

Moore Archeologists (gearchiveerd)

Moore Archeologists over opgraving (gearchiveerd)

Inzending foto designwedstrijd 26 oktober 2008 (gearchiveerd)

Designwedstrijd DesignCrowd (gearchiveerd)

Portfolio gebruiker Blackbook (gearchiveerd)

Artikel Cuenca Highlife (gearchiveerd)

Opgeschort account Cuenca Highlife (gearchiveerd)

Zoekopdracht El Universo (gearchiveerd)

Zoekopdracht El Comercio (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com